top of page
  • Yazarın fotoğrafıSeda Küçük

Tatlı Kriziyle Başa Çıkmanın Sekiz Yolu

Yapılan araştırmalara göre canı tatlı isteyen kişiler, eninde sonunda o tatlıyı tüketiyor. Bu nedenle canınız tatlı istediğinde ilk öneri olarak az miktarda tüketmek yardımcı olacaktır. Bu sorunu o tatlıyı yemeden de çözmenin yolları olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bazı ünlülerin de denediği 8 çözüm önerisini siz de bir deneyin isterseniz.





Su için

Adına 2 bardak su ve 15 dakika denilen bu yöntem, canınız tatlı bir şeyler istediğinde işe yarayacaktır. Tek yapmanız gereken tatlı krizi geldiğinde 2 bardak su içip 15 dakika beklemek. Göreceksiniz canınız hiçbir şey yemek istemeyecek.


Bir ısırıkla mutlu olun

Amerikan Kalp Derneği’nin açıklamasına göre Amerikalılar günde 22 çay kaşığı şeker tüketiyor, önerilen maksimum miktar ise kadınlar için altı, erkekler için dokuz çay kaşığı dolusu şeker. Suyla kendinizi kandıramadıysanız, o tatlıdan bir ısırık alıp nefsinizi köreltebilirsiniz.



Ortaya karışık yapın

Sağlıklı yiyecekleri tatlı şeylerle karıştırarak yiyebilirsiniz. Bu tatlı krizinde kontrolü elinize almanızı sağlayacaktır. Meyveleri biraz fındık ezmesine batırabilir, light krakerleri ya da kuru meyveleri biraz sürülebilir çikolata ile kaplayabilir, kepekli galetaları reçele batırabilirsiniz.


Favori arkadaşınız Tarçın

Diyabetik hastalara doktorlar tarafından önerilen tarçının mucizesine inanamayacaksınız. Kan şekerini düşürme etkisi olan tarçına alerjiniz yoksa mutlaka denemelisiniz. Göreceksiniz, şekerli şeyler yeme isteğinizi azaltacak. Elmanın ya da muzun üzerine tarçın dökerek olası bir krizi engellemiş olursunuz. Sıcak suya atıp içtiğiniz tarçın kabuğu da gün boyu oluşabilecek bir tatlı krizi için en iyi çözüm.





Kendi tarifinizi oluşturun

Yeme konusunda olduğu kadar üretimde de marifetlerinizi konuşturmanın zamanı geldi. Zararlı şeylerden uzak durarak masum bir tatlı hazırlamaya ne dersiniz? Üstelik ekleyeceğiniz organik tohumlar ve tahıllarla tatlınızı vitamin deposuna çevirebilirsiniz. Tarçın bu tariflerde de baş tacı haberiniz olsun.





Yoğurtlu günler

İçine tarçın, meyve parçaları, reçel, yulaf ve kuru meyve ekleyerek yoğurdunuzu tatlandırabiliriz. Yoğurtla ilişkinizi pekiştirecek bir sürü başka masum seçenekler bulabilirsiniz. Pekmez ve yoğurt ikilisini de denemenizi tavsiye ederiz.


Bitter çikolata ve hünerleri

Cilt Sağlığına İyi Gelir. Güneş ışınlarının neden olduğu hasarların iyileşmesine yardımcı olur. Diyabet düşmanıdır. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcıdır. Hamileler için mutluluktur. Felç düşmanıdır. Kalp dostudur. Moral düzeltir. Kilo vermeye yardımcıdır. İyi bir enerji kaynağıdır. İçinde az şeker barındırdığı yetmezmiş gibi hünerleri de saymakla bitmez. Bu yolculukta en güçlü yardımcınız bitter çikolata olacak.


Uzmana danışın

Özel zamanlarınızla ilgili bir durum söz konusu değilse ve bu krizi sürekli yaşıyorsanız kontrol ettirmeniz gereken bir şeyler olabilir.



Tatlı Krizinin Nedenleri

  • İlk olarak polikistik over sendromu olan kadınların tatlı krizlerini diğer kadınlara göre çok daha sık yaşadıkları bilinmektedir. Kontrolü için doktordan randevu alabilirsiniz.

  • Hipoglisemi kan değerlerinizi düşürüyor olabilir. Kişinin ara öğün yapma alışkanlığı yoksa veya uzun süreler boyunca aç kalıyorsa düşen kan şekerine bağlı olarak kişinin tatlı krizine girmesi çok yüksek olasılıktır. Kontrol ettirmenizde fayda var.

  • Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de size bu hissi yaşatıyor olabilir. Demir gibi bazı minerallerin yetersizliğinde kişilerin daha sık tatlı krizleri yaşadıkları bilinir.

  • Bağırsak parazitleriniz olabilir ve bu parazitler yiyecekten üretilen enerjinin büyük bir kısmını çaldığından ötürü iştahı açabilir ve tatlı isteği artar.

  • Duygusal durum; üzüntü, mutsuzluk, stres, depresyon gibi sebepler tatlı isteğinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Comments


bottom of page