top of page
  • Yazarın fotoğrafıMustafa Küçük

Tadında Milas Var

Bu yıl "Tadında Milas Var" mottosuyla, 7.'si düzenlenen "Milas Zeytin Hasat Şenliği", yaz aylarında orman yangınlarıyla ciğerleri yanan yöre halkına adeta umut oldu. Zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas'ta; iki gün süren etkinlik; hem organizasyon hem içerik hem de katılım açısından herkesi mutlu etti. Son yıllardaki kutuplaşmanın aksine atanmış ve seçilmişlerin ortak aklıyla gerçekleştirilen şenlik tam bir festival havasında gerçekleşti. Etkinliğin kapsamında Atapark'ta ilk akşamı Gece Yolcuları sahne alırken, Melek Mosso ise festivalin kapanışını yaptı.



Bakan Pakdemirli, telefonla katıldı

Milas'ta kortej yürüyüşü ile başlayan şenlik, Atapark’ta düzenlenen törenle devam etti. Telefon bağlantısı ile şenliğe katılan Bakan Pakdemirli, AB’den coğrafi işareti bulunan Milas zeytinyağını beğeniyle kullandığını ifade ederek, tüm zeytin ve zeytinyağı üreticilerini her zaman olduğu gibi yine desteklemeye devam edeceklerini söyledi.



AB işaretli ilk zeytinyağı Milas'ta

Törende konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı, zeytin ve zeytinyağının tarihin her döneminde pek çok medeniyet tarafından, şifa kaynağı görülerek, umudun, bolluğun, mutluluğun sembolü olduğunu söyledi. Muğla’daki 17 milyon zeytin ağacının 11 milyonunu tek başına Milas’ın barındırdığını belirten Tavlı, “Milas zeytinyağı, yoğun aroması ve kalitesiyle diğer zeytinyağlarından ayrılmaktadır. Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği tarafından verilen Uluslararası Coğrafi İşarete sahip ilk ve tek Türk zeytinyağıdır. Bu tescil Milas zeytinyağının kalitesini garantilemiştir” dedi. Tavlı, Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticilerini tebrik ederek, hasadın bol ve bereketli olmasını diledi.



Talep artacak

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da Muğla ve ilçelerinde yürüttükleri tarımsal destekleme projeleri ile zeytin ve zeytinyağının kalitesinin artırılmasına destek verdiklerini söyledi. İleriki yıllarda zeytin ve zeytinyağı talebinin artacağını öngördüklerini kaydeden Saylak, kaliteli zeytin ve zeytinyağı verimi sağlayabilecek zeytinliklerin korunması ve geliştirilmesi hedefiyle çalıştıklarını belirtti.



İktidar ve muhalefet bir arada

Şenlikte, AK Parti Muğla Milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan, CHP Muğla milletvekilleri Mürsel Alban, Suat Özcan ve Burak Özbay, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da zeytin ve zeytincilikle ilgili konuşma yaptı. Konuşmaların ardından alanda kurulan zeytin ve zeytinyağı stantları gezildi.

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü de Milas yangınında zarar gören mahallelere memecik türü zeytin fidanı desteğinde bulundu.



Hasat şenliği coşkusu

İlçeye bağlı Kurudere Mahallesi’ndeki bir zeytin bahçesinde hasat etkinliği düzenlendi.




Yaşlısından çocuğuna kadar her yaşta insanın katıldığı hasattan elde edilen zeytinler daha sonra soğuk sıkım yöntemi ile sıkılarak, katılımcılara tattırıldı. Etkinliğe katılanlara günün anısına birer zeytinyağı hediye edildi.













Fotoğraf sergisi

Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin ikinci günü Çöllüoğlu Han’da Fotoğraf Sergisi’nin açılışıyla başladı. Serginin açılışına Muğla Valisi Orhan Tavlı, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediyesi yöneticileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.


Yarışmaları kazananlara

ödülleri verildi

Şenlik kapsamında “Zeytin ve Hasat” konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Resim dalında düzenlenen yarışmada ilkokul öğrencileri Hanzade Maya Türker birinci, Sümeyra Şahin ikinci ve Arda Tunç üçüncü oldu. Şiir dalında düzenlenen yarışmada ise Seçil Özdemir birinci, Arda Çetin ikinci Sevde Irmak Ceylan da üçüncü oldu. Kompozisyon dalında lise öğrencileri Nida Gezgin birinci Ayşegül Kurt ikinci, Seda Nur Akgün üçüncü oldu. Dereceye giren öğrencilerin ödüllerini Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve protokol üyeleri verdi.



Mahalleler yarıştı

Avrupa Birliği'nden coğrafi tescil belgesine sahip Milas zeytinyağının tanıtımını, kaliteli zeytinyağı üretimini ve zeytinyağı kullanımını artırmayı hedefleyen şenlikte, mahalleler arası zeytinyağlı yemek yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılan kadınlar, meydanda kurulan stantlarda yemeklerini ve tatlılarını jüri üyelerinin beğenisine sundu.




AREGALA Gastronomi Federasyonu üyesi şefler, zeytinyağlı dolma, ekşili köfte, keşkek, tarhana, zeytinyağlı tavuk dolması, çeşitli ot kavurmaları ve yöresel tatlılardan tadım yaptı. Puanlamanın ardından yemekler, etkinliği izleyen vatandaşlara ikram edildi.





Yarışmada, Hayıtlı Mahallesi birinci, Ören Mahallesi ikinci ve Bafa Mahallesi üçüncü oldu. Protokol üyeleri, yarışmada dereceye giren mahalle temsilcilerini altınla ödüllendirdi.



Kaymakam'dan teşekkür

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, yarışmada asıl amacın Milas'ın zeytinyağlı yemek kültürünü tanıtmak ve yaşatmak olduğunu ifade etti. Böke, “Dünyanın obeziteyle, sağlıksız beslenmeyle mücadele ettiği bu dönemde bizim zeytinyağlı sağlıklı kaliteli yemeklerimizi yaşatmak bizim temel hedefimiz. Burada bir birinden güzel zeytinyağlı yemekler sunuldu. Tüm katılımcılara, değerli jüri üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.



Belediye Başkanı'ndan davet

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da herkesi Milas'ın zengin zeytinyağlı mutfağını tatmaya, tarih ve kültürün yanı sıra zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas'ın güzelliklerini yerinde görmeye davet etti.







Festival kapsamında ünlü televizyoncu Mesut Yar "Kadim Meyve Zeytin" söyleşisinde moderatörlük yaparken ünlü sunucu Alp Kırşan da "Faruk Şef - Mehmet Şef Workshop" sunumunu gerçekleştirdi.








Ajanda PR imzası


Zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas'ta; iki gün süren etkinlik, hem organizasyon hem içerik hem de katılım açısından herkesi mutlu etti. Bu muhteşem etkinliğe,

Ferda Yar'ın sahibi olduğu Ajanda PR,

imza attı.

Comments


bottom of page