top of page
  • Yazarın fotoğrafıBODRUMDergi

Direncinizi Artıracak Kış Takviyesi

Kış aylarında genellikle enfeksiyon hastalıkları, grip ve nezle gibi sağlık sorunları baş gösterir. Bu hastalıkların çoğunun sebebi, vitamin ve mineral eksiklikleridir. Kış aylarında direnci düşen vücut, hastalıklara daha açık hâle gelir, vitamin ve minerallere her zamankinden fazla ihtiyaç duyar. Beslenmeye dikkat ederek bu gibi hastalıklardan kurtulmak ve hatta bunları önlemek mümkün…




C vitamini

Kış aylarında bağışıklık koruyucusu olan C vitamini daha çok turunçgillerde mevcuttur. Kış aylarında bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek için düzenli olarak C vitamini tüketmelisiniz. Başlıca C vitamini kaynakları; kuşburnu, yeşil biber, maydanoz, mandalina, portakal, kivi ve limondur.




Demir

Düşük bir demir seviyesinin en büyük belirtisi hâlsizlik ve yorgunluktur. Kadınlarda dönemsel olarak daha çok demir eksikliği çok yaşanır. Ispanak, brokoli, badem, ay çekirdeği gibi kuru yemişler ve tam buğday ürünlerinden demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. C vitaminiyle birlikte kullanımı demir emilimini arttıracaktır.


D vitamini

D vitaminin en ideal kaynağı güneştir. Güneşten uzak kalınan kış aylarında vücut, gerekli D vitaminini alamaz. Bu yüzden D vitaminini besinlerle birlikte takviye olarak almak gerekir. D vitamini stokları azaldığında, hâlsizlik, bitkinlik, kas ve eklem ağrıları, bağışıklık kaybı görülür. Bu da birçok kronik hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Uzmanlar tarafından genel sağlığın korunması adına her gün D vitamini alımına önem verilmesi tavsiye ediliyor. Havuç, brokoli, mantar, yağlı balıklar, hayvansal ürünler, süt ürünleri, tahıl, badem sütü gibi bitki bazlı süt çeşitleri, Soya/Soya Peyniri D vitamini açısından zengin gıdalardır.


Omega-3 yağ asitleri

Konumuz her ne kadar vitaminler olsa da omega-3 olmadan olmaz. Omega-3 takviyeleri ruh hâlinizi yükseltmeye ve zihinsel yoğunluğunuzu arttırmaya yardımcı olacaktır. Yapılan araştırmalar, yağ asitlerinin insan vücudu için çok güçlü ve mutlaka alınması gereken yağlardan olduğunu gösteriyor. Vücudunuzun eksik omega-3 yağ asitlerini karşılamak için yağlı deniz balıkları (somon, sardalya, ton balığı) yumurta, keten tohumu, chia tohumu, ceviz, bitkisel yağlar (keten tohumu yağı, soya fasulyesi yağı, kanola yağı) tüketmelisiniz.



E vitamini

Kışın cilt sürekli kurur ve pul pul dökülmeler yaşanır. E vitamini eksikliği yaşıyorsanız bu durumu yaşamanız çok normaldir. Deri ve cilt problemlerini E vitamini alarak kontrol edebilirsiniz. E vitamini aynı zamanda kalp-damar sağlığını koruyan ve kanseri önleyen antioksidan özelliğine sahip temel vitaminlerden biridir. Bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, çerezler gibi pek çok gıdada bulunur.


Kış Aylarında Sağlıklı Beslenmek İçin;


  • Sebze ve meyveleri taze tüketiniz.

  • Meyvelerin çizilmemiş olanlarını satın almaya özen gösteriniz.

  • Limonu tüketeceğiniz zaman kesin.

  • Yemek pişirirken tahta kaşık kullanınız. Metal teması C vitaminin havaya karışmasını hızlandırmaktadır.

  • C vitamini bakımından oldukça zengin olan patateste vitamin kabuğa yakın kesimlerde bulunur. Kabuklarını soyarken dikkat etmeli ya da önce haşlayıp kabuklarını ondan sonra soymalısınız. Bu işlemle besin kaybının önüne geçerken aynı zamanda ısının etkisi sayesinde C vitamini patatesin ortasına yerleşir ve böylelikle vitamin kaybını sıfıra indirmiş olursunuz.

  • Yeşil yapraklı sebzeleri fazla hırpalamadan yıkayınız.

  • Sebzeleri bıçakla değil elle doğramaya özen gösteriniz.

  • Besinleri tüketeceğiniz kadar hazırlayıp servis ediniz.

  • Besinlerin haşlandıktan sonra besin değeri kayıplarını önlemek için suyunu dökmeyiniz. Haşlanan sebzenin suyunu çorba ya da başka yemeklerde kullanabilirsiniz.


Opmerkingen


bottom of page