top of page
  • Yazarın fotoğrafıSeda Küçük

Kapsül Gardırop ile Az ve Öz

Son dönemlerin en çok konuşulan akımlarından biri hâline gelen minimalist yaklaşımlar, sadece ev dekorasyonunda değil, giyim ve alışverişte de kendisini gösteriyor. “Az ve öz” felsefesinin enerjisi dalgalar hâlinde yayılırken, bazıları bu yaklaşımı ilişkilerinde de kullanmaya başladı. “Az insan, çok huzur” başlığı altında çevrelerini de minimalist bir yaşama uygun hâle getiriyorlar. Bu yaklaşımın giyimdeki karşılığı ise kapsül gardırop.



Londra’da Wardrobe adında bir butik işletmecisi olan Susie Faux tarafından 1970’li yıllarda ortaya atılan kapsül gardırop, modası geçmeyen, zamansız parçaların oluşturduğu koleksiyonu ifade ediyor. Amaç; tarzınıza uygun birkaç zamansız kıyafeti birbiriyle kombinlemek, dönüşümlü olarak ve zaman zaman da aksesuarlarla onlara küçük dokunuşlar yaparak kıyafet konusunda sıkıntı yaşamamak. Hedef; zaman ve enerji kazanmak, stresi azaltmak. Yığınla kıyafet arasından hangi kombini yapmanız gerektiğini saatlerce düşünmek yerine, 30-40 parçadan oluşan kapsül gardırop ile kısa zamanda şık ve rahat kombinler oluşturabilirsiniz.



Kapsül gardırop hazırlamak için püf noktalar

Öncelikle bir liste yapmalısınız. Zamansız, kaliteli ve tarzınızı yansıtan. Bu listeyi yaparken mevsime ve sezona göre hareket etmelisiniz. Kışın mont ve şallar kurtarıcınız olurken yazın bu görevi tişört ve elbiseler devralmakta. Kombinleme konusunda sıkıntı yaşamamak için ne çok renkli ne de çok renksiz kıyafet tercihleri yapmalısınız.


  • Zamanınızı en çok nerede geçirdiğinizi düşünün. İşte, okulda, dışarda… İhtiyaç listenizi buna göre ayarlayın.

  • Uzun zamandır giymediğiniz kıyafetleri, kullanmadığınız aksesuarları belirleyin ve hepsinden kurtulun. Üzgünüz ama giymediğiniz, kullanmadığınız hiçbir şeye bu gardıropta yer yok! İhtiyacı olan birileri ile paylaşabilir ya da ikinci el kıyafet satışı yapan uygulamalar üzerinden satış yaparak kapsül gardırobunuza yatırım yapabilirsiniz.

  • Listenizde zamansız parçalardan nelerin eksik olduğunu belirleyin.

  • Renkleri keşfedin. Hangi renk hangi renk ile uyumlu veya zıt. Bunları bilmek size hem doğru kombin yapmayı öğretir hem de kıyafet alırken zaman kazandırır.


Kapsül gardırop listesi

Eşyaların yarattığı kaostan çıkıp özgürleşmeyi amaçlayan yeni nesil gardıroplar, az ve öz olanın peşinden gidiyor.

Basic tişört

Düz renkli tişörtler elinizin altında mutlaka bulunmalı. V ya da bisiklet yaka olması fark etmez. Gardırobunuzun temel parçası olan bu basic tişörtler, dört mevsim pek çok kıyafetinize kolayca ayak uyduracaktır.

Beyaz gömlek

Spor ya da klasik olarak kombinleyebileceğiniz beyaz gömlek, günlük ve ofis şıklığınızın joker parçasını oluşturuyor. Dilerseniz kot pantolon ve spor ayakkabı, dilerseniz kalem etek ve topuklu ayakkabı. Karar size kalmış.


Siyah pantolon

Her zaman şıklığı temsil eden siyah pantolonu, farklı stillere adapte etmeniz çok kolay.

Klasik kesimli siyah bir pantolonun çalışma hayatında da oldukça işinize yarayacağını söylemeden geçmeyelim.

Jean Pantolon

İyi kesimli bir jean pantolonunuz varsa her kombinde ondan faydalanabilirsiniz. Tişörtler, gömlekler, blazer ceketler, salaş hırkalar ve dahası…


Siyah elbise

Kapsül gardıropta özel bir yere sahip olan siyah elbisenin, özel bir yemek, kutlama ya da davet gibi gideceğiniz yerlerde sihrinden mutlaka yararlanın.


Balıkçı yaka kazaklar

Bu gardıroptaki en önemli parçalardan biri de boğazlı kazaklar. Balıkçı yaka kazakları; jean, sigaret pantolon ve eteklerle rahatlıkla kombinleyebilirsiniz.


Jean ceket

Mevsim geçişlerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz Jean Ceket, yazlık elbise ya da basic tişörtlerinizle şık bir uyum sağlayacaktır



Blazer ceket

Klasik bir görünüme sahip olsa da doğru kombinlerle bambaşka bir şıklığa bürünen Blazer Ceket, ister elbise ve eteklerle ister pantolonlarla eşleştirebileceğiniz harika bir parça.


Deri ceket

Gücünü kaybetmeden etkisini sürdüren deri ceketler, uzun yıllar daha bu etkiyi koruyacak gibi duruyor. Deri ceketi; pantolon, etek ve elbiselerle birleştirerek gündüz ya da gece rahatlıkla kullanabilirsiniz.


Uzun hırka

Her yerde olduğu gibi bu gardıropta da önemli bir parça olan uzun hırkalar, çok düşünmeden üstünüze geçirip çıkabileceğiniz harika bir tamamlayıcı. Serin havalarda gömlek ve tişörtlerin üzerine, kış aylarında da kabanların içine giyebilirsiniz.




Trençkot

Sonbahara en çok onlar yakışıyor şüphesiz. Özellikle siyah ve camel tonlarıyla bize zamansızlığın en zarif hâlini gösteren trençkotlar, her kombinle uyuşmak gibi bir özelliğe sahip. Dolabınızda mutlaka olması gereken nadide parçalardan biri.


Siyah palto

Klasik bir parça olduğunu düşünebilirsiniz ama şık bir elbiseyle de Jean bir pantolonla da kusursuz görünecektir. Her kıyafetinize uygun renkte bir mont almak yerine tek bir siyah paltoyu tüm kombinlerinize uyarlayabilirsiniz.

Şal ve eşarplar

Basic tişört ve kot pantolon kombininize, boynunuza dolayacağınız pastel renkli bir şalla hareket katabilirsiniz. Kapsül gardırop sade görünebilir. Aksesuarlar kombinlere renk ve şıklık katmak için var. Dolabınızı siyahtan bordoya kadar pek çok şal ve eşarp ekleyerek renklendirebilirdiniz.


Ayakkabı

Siyah stiletto, nude topuklu ayakkabı, topuklu bot, orta topuklu klasik ayakkabı, beyaz veya siyah sneaker bu gardırobun olmazsa olmazları. Lakin herkes topuklu ya da spor ayakkabıdan hoşlanmak zorunda değil. Kapsül gardırop size sınırlar getirmek yerine hayatınızı kolaylaştırmak için var. Rahatlığınıza ve tarzınıza uygun kombinleri benzer ayakkabı seçenekleriyle de yapabilirsiniz. Mesela sneaker yerine makosen ayakkabı gibi.


Çanta

Her görünümü tamamlayan en önemli unsurdur çanta. Taba ve siyah kol çantalar, spor kombinlere de klasik stillere de kolayca uyum sağlar. Parti ve davetlerde ise siyah ve nude clutch’ları tercih edin. Her ikisi de pek çok renk ve modeldeki kıyafetinizle kolayca bütünleşecektir.




Minimalist tarz, kaliteyi ve şıklığı sadelikte arayan erkekler için de ideal bir giyim stili aynı zamanda. Tek bir parçayla ideal şıklığı yakalamanızın mümkün olduğu kapsül gardırop, ufkunuzu genişleterek onlarca kombin fikri bulmanıza da olanak sağlar. Pastel tonlarla konforu yakalarken, basit parçalarla gelen şıklığı da pekiştireceksiniz.


Tebrikler… Hem ekonomik hem sürdürülebilir bir gardırop oluşturdunuz. Gerisi yaratıcılığınıza kalmış!

Comments


bottom of page