top of page
  • Yazarın fotoğrafıBODRUMDergi

Bodrum'daki İskeleler Yıkılıyor

Bodrum Belediyesi, kaçak yapılara karşı verdiği mücadeleyi sahillere kaçak olarak yapılan iskelelerin yıkımı ile sürdürüyor. İşletmeler, siteler ve özel tekneler için deniz üstüne yapılan kaçak ya da ruhsatları yenilenmeyen iskeleler belediye ekiplerince teker teker yıkılıyor.



Belediye Yapı Kontrol Müdürlüğü, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 3621 Sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikle getirilen yeni düzenlemeler kapsamında, sahillerde bulunan kaçak iskelelerin yıkımına devam ediyor. Gümbet, Ortakent Yahşi, Camel Beach, Göltürkbükü başta olmak üzere Bodrum Yarımadası'nda hem görüntü kirliliği yaratan hem de denizi işgal eden ruhsatsız iskeleler özel bir platform aracılığıyla yıkılıp, demir bloklar da denizden çıkarılıyor.



Yeni İskele Yapmak Mümkün Olmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan ülke genelinde tüm kıyı bandında uygulanması zorunlu olan iskele genelgesine göre rekreatif amaçlı iskeleler için başlatılan denetimler, denize girmenin mümkün olduğu kumluk ve çakıllık kıyı alanlarında bulunan tüm iskeleleri kapsıyor. Bodrum Belediyesi Zabıta ekipleri ile Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, iskelelerle ilgili yeni mevzuat kapsamında, kıyılarda sahil şeritlerinin doğal özelliklerini gözeterek korumak ve halkın kullanımını engelleyecek unsurların kaldırılması için denetimlerini sıkı tutuyor.



Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü'nden bir yetkili, genelgenin 6 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandığını belirterek, “2021/5 sayılı genelge kapsamında kıyının kumluk olduğu alanda yeni iskele yapmanın mümkün olmadığı gibi mevcut iskelelerin yürürlükteki ilgili mevzuat gereğince yasal hale getirilemeyeceği anlaşıldığından, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ilk olarak Ortakent Yahşi Sahili'ndeki iskele ve platformların yıkımlarına başlanılması istenilmiş ve yıkım işlemleri Bodrum Belediyesi yıkım ekiplerince başlatılmıştır. İskele yıkımlarının ilkini Ortakent Yahşi Mahallesi sahil şeridinde, 166/1 no'lu parsel önündeki iskelenin yıkımı ile başladı. İskele sökümleri hazırlanan program dahilinde tüm mahallelerde devam etti. Sezon başlamadın önce tüm yarımadadaki ruhsatsız iskele yıkımları tamamlanmış olacak" dedi.



En Çok İskele Türkbükü'nde

En gözde tatil merkezlerinden Bodrum’da turizmin canlanmasıyla ortaya çıkan bu sorunlardan biri de sahilden denize uzanan iskeleler. Yapılan araştırmalar sırasında Bodrum ve çevresindeki 370’e yakın iskelenin yaklaşık 300’ünün kaçak olduğu belirlendi. Bu iskelelerin 40 tanesi ise ünlülerin Bodrum’daki uğrak yeri olan Türkbükü. Başta Türkübü olmak üzere Bodrum’da bulunan 300 kaçak iskele için yıkım kararı verildi. Kültür Tabiatları Koruma Kurulu, Muğla Valiliği’ne, İl Özel İdaresi’ne, Bodrum Kaymakamlığı’na ve ilgili belediyelere iskelelerin yıkılması için yazı gönderdi. Ayrıca kaçak iskelelere para cezası uygulandı.



Gümbet’te 46 Kaçak İskele Yıkıldı

Muğla Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi koordinesinde, Gümbet tekne bağlama iskelesinin yanında inşa edilen kaçak ve ruhsatsız 46 derme çatma iskele yıkıldı. Bodrum Belediyesi tarafından tekne ve iskele sahiplerine yıkımdan 20 gün önce gönderilen tebliğinin ardından, bölgede kaçak ve gelişigüzel inşa edilen iskelelerin 12’si sahipleri tarafından kaldırıldı. Geriye kalan iskelelerin yıkımı Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü Yıkım Şefliği tarafından Zabıta Müdürlüğü gözetiminde gerçekleştiriliyor. Birçoğu tehlike arz eden ve yıkılmak üzere olan iskelelerin kaldırılmasıyla bölgedeki görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.



Başkan Kendi İskelesini Yıktırdı

2020 yılında değişen İskele Yönetmeliği gereği plajlarda ahşap iskelelerin kaldırılmasına karar verildi. Bu kapsamda Yahşi Yalı'daki Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın sahibi olduğu plaj işletmesindeki, 2015 yılında İskele Yönetmeliği'ne uygun ve ruhsatlı olarak yaptırılan iskelenin yıkımına da karar verildi. Aras'ın işletmesindeki ahşap iskele için de söküm için verilen sürenin dolması üzerine yıkım kararı verildi. Ekiplerce sabah saatlerinde ahşap iskelenin sökümü yapıldı.


Kumsallarda İskele Kalmayacak

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "İskele yönetmeliklerinde bazı şartlar vardı. Bu şartlarla bazı izinler veriliyordu. Zamanında bu şekilde izin alan firmalar, iskeleler var ya da kaçak yapılan yapılaşmalar vardı. Biz zaten seçimden beri kaçak yapılarla mücadele konusunda her zaman irademizi ortaya koymuştuk. Özellikle yasa dışı bu tür iskele ya da kaçak yapılaşmaları ortadan kaldırıyoruz. Kargı ve Gümbet'teki ahşap iskelelerden başlamıştık. Bu çalışmalarımız daha da sürüyor. Türkbükü, Gündoğan, Gölköy bölgelerindeki iskeleleri kaldırmayı planlıyoruz. Kıyılardaki, kumsallardaki iskelelerin belli bir düzende yıkımı devam edecek. Yapılan bir plan değişikliğiyle sözleşmesi biten ahşap iskeleler sökülecek. Sözleşmesi devam edenler sözleşme sonuna kadar kalacak. Bakanlık yetkilileri, eğer herhangi bir şekilde sözleşmesi devam ediyorsa sözleşme sonunda sökmemizi istiyor. Eğer imar planına konu bir iskeleye ise yani imar planıyla bakanlık tarafından izin verildiyse bu iskeleye kumsalda dahi olsa 2030'a kadar süresi var bunların. Çıkan yönetmelik bu şekilde. Bunu dışında yapı kayıt belgeli dahi olsa kumsallarda artık iskeleler kalmayacak. Yıkımlara hiç ara vermedik. Biraz salgından dolayı bazı şeyler yavaşlamış olabilir. Aslında basına çok fazla yansıtmıyorduk ama son dönemde kaçak yapılaşma çok fazla arttı. O nedenle, 'yeniden gündem olması gerekir' diye düşündük"



Kesinlikle İmar Barışı Çıkmayacağı Söylenmeli

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çağrıda bulunan Aras, "Kesinlikle İmar Barışı'nın çıkmayacağının söylenmesi lazım. Çünkü şu an herkes seçim öncesi yeni bir imar barışı bekledikleri için yeniden kaçak yapılaşmaya meyletmeye başladı. Biz bunu kesinlikle reddediyoruz. Zaten gelen bütün şikayetlere, yaptığımız tespitlere hemen müdahale edip mühürlüyoruz. Suç duyurularını yapıyoruz. Firmalara da uyarı yazısı yazdık. Çok yönüyle mücadeleyi sürdürüyoruz" diye konuştu.


Commentaires


bottom of page