top of page
  • Yazarın fotoğrafıMustafa Küçük

Bodrum'da Acı Ot Festivali Coşkusu



Bu yıl 4.'sü düzenlenen Bodrum Acı Ot Festivali, 2 gün boyunca coşkuyla kutlandı. Birbirinden farklı lezzetlerin ve etkinliklerin gerçekleştirildiği festival renkli görüntülere sahne oldu. Türkiye'nin büyük bir bölümünün kış şartlarına teslim olduğu bir dönemde, Bodrum adeta erken bahar yaşandı.


Cumartesi ve pazar günü Ortakent'te düzenlenen Bodrum Acı Ot Festivali, binlerce misafiri ağırladı. Festivalde 250 adet ana standın yanında, 30 adet de el sanatları standı yer aldı. İki gün boyunca yoğun kalabalığın oluştuğu festivalde yörede yetişen acı ot, tilkişen, ebegümeci, turp otu, kenker gibi otlar ile yöresel yemekler ve tatlılar sergilenip satışa sunuldu.




Festival süresince yöresel sanatçılar tarafından konserler ve yöresel halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi. Festivalin her iki gününde şefler mutfak performanslarıyla büyük beğeni toplarken Bodrum’un doğal otları ile zeytin ve zeytinyağı, festival süresince misafirlerin beğenisine sunuldu. Etkinlik kapsamında, söyleşiler ve yemek yarışması yapıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da yemek yazarı Sahrap Soysal ile mutfağa girip birlikte yemek yaptı.






Başkan Aras, acı otun Bodrum’da çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek şunları söyledi: “Acı ot ve tilkişen bizim kültürümüzde çok önemli bir yer tutar. Aslında farklı yörelerde olabilir ama bizim buradaki sunuş biçimi, pişirilmesi ve ona verilen önem çok farklıdır. O yüzden biz, bunu Acı Ot Festivali olarak isimlendirdik ve başlattık. İlk sene çok güzel geçti. İkinci sene daha görkemliydi ama sonra biliyorsunuz salgından dolayı ara verildi bu tür faaliyetlere ama her zaman Acı Ot Festivali Bodrum’da merakla beklendi, izlendi. OYDER Başkanımız ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımız gerçekten çok büyük bir emek veriyorlar festival için. Bu sene de kısmet, biliyorsunuz, İstanbul’da havalar çok bozuktu. Şu anda kar yağıyor. Uçuşlar iptal edildi. Aslında çok daha fazla katılım, şehir dışı katılım olacaktı. Ama maalesef biraz da bu hava şartlarından dolayı şehir dışından gelişlerde sıkıntı olabilir. Ama artık Bodrum o kadar kalabalık ki biliyorsunuz 400 bini aşan bir nüfusla kendi başına büyük bir kent gibi artık Bodrum. O yüzden Bodrumlu bu festivali ayakta tutmaya zaten yetecektir. Ben inanıyorum. Hava da çok güzel, biraz serin ama otlar için iyi. Otlar en azından bayılmayacak. Onlar bu serin havada diri diri kalacaklar. Gelen misafirlerimiz özellikle öğleden sonra daha kalabalık olacaktır. Bodrum’un tam yöresel ve doğal, tarihi bütün yemeklerinden bütün gastronomisinden faydalanacak misafirlerimiz. Bu tür festivallerin en önemlisi de kültür alışverişidir.


Zeytinliklerimizi Madenlere Kurban Etmeyeceğiz


Zeytinliklerimize sahip çıkacağız. Zeytinliklerimizi madenlere kurban etmeyeceğiz. Maden bir kere çıkar, zeytin 2 bin yıldır bu topraklarda yaşıyor. O zeytinleri oradan kaldırırken vicdanlarınızı dinleyin lütfen. O zeytinler sizin atalarınız yokken de vardı bu topraklarda. O yüzden lütfen bu konuyu tekrar değerlendirelim. Bu konuya çok önem veriyoruz. Belediye olarak yönetmeliğin iptali için gerekli yargı başvurumuzu yaptık. Hukuksal işlemi başlattık. Özellikle zeytinin barışla da anıldığını düşünürseniz, şu anda tam ihtiyacımız olan barışın zeytinlerimizi, kültürümüzü korumaktan geçtiğini de burada sizlerin huzurunda ifade etmek istiyorum. Tekrar katıldığınız için, bu güzel günde bizlerle beraber olduğunuz için, Bodrum’un bu kadim tarihine, kültürüne destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”



Başkan Aras, Bodrum Ukraynalılar Derneği'nin de katılımının bulunduğu festivalde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” sözüyle birlikte “Savaşa Hayır” diyerek beyaz güvercin uçurdu.




Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ve OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Öncel Erkal'ın da açılışta birer konuşma yaptığı festival, sanatçı Altay’ın verdiği konser sonrası gerçekleştirilen plaket töreniyle sona erdi.




Comentários


bottom of page