En büyük zenginliğimiz olan sağlığımızı korumak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Betül Yıldız, hastalıklara yakalanma riskimizin arttığı kış ayları için beslenme önerilerini paylaşıyor.
Sağlık, insan vücudunun bedenen ve ruhen iyi hissetme hâli, Beslenme de sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Sağlıklı beslenme ise insan vücudunun alması gereken besin öğelerini yeterli ve doğru zamanda almaktır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin öğeleri gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur. Gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlık için zararlı olur. Kış aylarında doğru beslenmediğimizde bazı vitamin ve mineralleri alamadığımız için vücut direncimiz düşer. Bu durum enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarabilir.
Haftada 2-3 kez balık tüketilebilir
Her dönemde olduğu gibi kış aylarında da 4 besin grubundan vücudumuza ana ve ara öğünlerde yeterli ve dengeli miktarda alınması gerekir. Özellikle yağda çözünen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri) yönünden zengin beslenmek gerekir. Bağışıklık sistemi için güçlendirici olan A ve C vitaminler gibi antioksidan vitaminler açısından zengin havuç, brokoli, kabak, mor lahana, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra C vitamin açısından zengin mandalina, portakal, elma, greyfurt gibi meyveler tüketilmeli. Zengin E vitamini kaynaklarından yeşil yapraklı sebzeler, fındık, yağlı tohumlar da beslenme düzenine eklenmeli. Beyin fonksiyonlarının gelişimi için omega-3 kaynağı balık haftada en az 2-3 defa yenebilir. Balık, E vitamini için de güzel bir kaynaktır. Özellikle çocukların gelişimi için mutlaka tüketilmesi gerekir.
Kış aylarında vücut ağırlığı artırıyor
Kış aylarında özellikle rafine gıdaların ve basit karbonhidratların tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin azalması nedeniyle vücut ağırlığında artış gözlenebiliyor. Bu alışkanlıklardan uzaklaşmak sağlık açısından olumlu sonuçlar verebilir. Kış aylarında özellikle dışarının ısısından dolayı daha şekerli içecekler, daha yağlı, doymuş yağ ve trans yağ oranı fazla olan yiyecekler ve içecekler daha fazla tüketilir. Yapılan araştırmalara göre bu dönemde ciddi derecede obeziteye eğilim artışı oldukça fazladır. Bağırsakların düzenli çalışması için mutlaka probiyotik tüketilmelidir. Ayrıca ara öğünde probiyotik tüketimi kilo kontrolünde ve bazal metabolizmanın çalışmasında etkili olduğu da vurgulanmıştır. Bu nedenle gün içerisinde mutlaka 1 kase yoğurt tüketilmesi önemlidir.
Şekerli içecekler yerine bitki çayları Vücuttan toksik maddelerin atılımı, enerji dengesi, bazal metabolizmamızın çalışması için yeterli sıvı alınması gerekir. Günde yaklaşık olarak 2,5-3 litre sıvı tüketilmeli. Kış aylarında özellikle sıcak çikolata, sahlep, şekerli kahve karışımları gibi şekerli içecekler yerine bitki çaylarının tüketimini tavsiye ediyoruz. Yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu çayı tercih edilebilir. Bitki çaylarının içerisinde bulunan fenolik bileşikler bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.
Комментарии