top of page
  • Yazarın fotoğrafıSeda Küçük

Sarnıç Ailesi’nin Siyah Çikolatası: Çiko

Cemile & Volkan Sarnıç çiftinin ikizleri Naz ve Çınar hep bir köpekleri olsun istemişler. Fakat Cemile Hanım, hem o dönem yaşadıkları evin uygun olmaması hem de çocukların, bir canlının sorumluluğunu alacak yaşta olmamaları nedeniyle bu isteğe sıcak bakmamış. Ne zaman ki şartlar bir patili dostun onlarla birlikte yaşayabilmesi için uygun hâle gelmiş Cemile Hanım da bu isteği kabul etmiş. Tam da bu süreçte Volkan Bey’in WhatsApp’tan göndediği simsiyah bir köpek yavrusunu görünce tamam demiş ve Çiko aileye katılmış.


Çiko
Çiko

Sahiplenme hikâyeniz nedir?

Çocuklar uzun süredir bir köpek sahiplenmek istiyordu fakat ben buna henüz hazır değildim. Çünkü çocuklar çok küçüktü evde bir hayvanın sorumluluğunu alabileceklerini düşünmüyordum. Bir gün eşim Volkan 1.5 aylık siyah minik bir yavru fotoğrafı gönderdi WhatsApp’tan. Onu görünce çocuklarda çok sevdi ve o gün Çiko evimize geldi.


İlk karşılaşmanızda ne hissettiniz?

Çok güzeldi... Minicik, simsiyah, boncuk gözleriyle bana bakıyordu. Çok minik olduğu için “Nasıl bakarım” dedim ve açıkçası biraz korktum ama çok sevdim.


İsmini nasıl koydunuz, sizin için özel bir anlamı var mı?

4 kişilik ailemizde oylama yöntemiyle seçtik. İlk önce olabilecek bir kaç alternatif isim bulduk. Sonra oylama yaptık ve Çiko da karar kıldık. Özel bir anlamı yok. Siyah olduğu için çikolata istedi çocuklar çok uzun olduğu için Çiko olarak kısalttık.


Cinsi nedir, bu cinsi en belirgin özellikleri nedir?

Terier kırması Çiko. Kendine has özellikleri var. Çok uyumlu öğrenmeye çok açık. Tuvalet eğitimini çok kolay öğrendi. 1.5 senedir bizimle ve şuan her hareketinden ne istediğini çok rahat anlıyoruz.


Naz & Çınar & Çiko
Naz & Çınar & Çiko

Nasıl iletişim kuruyorsunuz, isteklerini size nasıl anlatıyor?

İstemediğimiz bir davranışı yapıyorsa “Hayır” dediğimiz zaman hemen bırakıyor. Bir şey istediği zaman kolumuza patisiyle dokunması yetiyor. “Ne istiyorsun oğlum göster” dediğimizde tuvalet ihtiyacı varsa kapının önüne gidiyor ya da suyu bittiyse suyu gösteriyor. Bir çok şeyi anlıyor ve anlatıyor.


Neden bir evcil hayvan sahiplenmek istediniz?

Önce evimiz müsait değildi ama çocuklar hep istiyordu. Şartları sağlayınca karar verip sahiplendik. Çocuklar için çok olumlu bir karar oldu. Kendi öz bakımları dışında başka bir canlının da bakımını üstlenmek çocuklara daha farklı duygular kattı.


Cemile Hanım & Çiko
Cemile Hanım & Çiko

Karar vermeden önce, evde bir hayvanla yaşamının nasıl bir şey olduğuna dair bir fikriniz var mıydı?

Etrafımda evcil hayvanı olan arkadaşlarım vardı. Onlar çok zor olduğunu anlatıyorlardı. Hiç konuşamayan, derdini anlatamayan bir canlının derdini anlayıp ihtiyaçlarını karşılayabilmenin ne kadar zor olabileceğini tahmin etmek hiç de zor değildi.


Çiko’nun aileye katılmasından sonra hayatınız nasıl değişti?

Daha dikkatli davranıyoruz. Kapılarımızı kapalı tutuyoruz. Misafirliğe gittiğimiz zaman kalmıyoruz. Bize misafir geleceği zaman evde Çiko’nun varlığını bilerek geliyorlar. Evin içinde sevgi yumağı şeklinde gezen bir canlı hepimize neşe katıyor. Yaptığı komik şeylere çok gülüyoruz. Onun yeni öğrendiği komutlara şaşırıyoruz, seviniyoruz.


Volkan Bey & Çiko
Volkan Bey & Çiko


Bir evcil hayvana sahip olmanın olumlu ve olumsuz yanları nedir?

Çocuklar üzerinde olumlu çok fazla etkisi var. Merhamet duymayı, bir canlıyı koşulsuz sevmeyi, yeri geldiğinde saygı göstermeyi öğreniyorlar. Bir köpeği kucaklarına yatırıp uyutmanın ne demek olduğunu deneyimliyorlar. Olumsuz yanı ise Çiko bize geldiğinde 1.5 aylıktı. Tuvalet eğitimi sırasında halılara, koltuklara kaçırdığı çok oldu. Hepsini yıkattık, bitti gitti. Onlar da bebekler gibi süt dişlerini döküp kalıcı dişlerini çıkartıyor. O dönemde dişleri kaşındığı için bir kaç terlik, halı kenarı kemirmeleri de oldu. Biraz sabır isteyen bir süreç. Onu üzmeden, kırmadan konuşarak, anlatarak, kural koyarak hep beraber üstesinden geldik.


Evcil hayvan sahiplenmek isteyenlere mesajınız nedir?

Eve evcil hayvan gelecekse ömrünü o evde geçireceğini bilerek sahiplensinler. Bir kaç ay içinde bakamıyoruz diye sokağa atılan, barınağa bırakılan canlar çok fazla. Çok iyi düşünüp sonra karar vermek gerekli. Bir de satın almayıp sahiplenmeyi tercih etsinler.


Comments


bottom of page