top of page
  • Yazarın fotoğrafıHülya Büyükbayrak

Orman Meyveli Pavlova Tatlısı

Adını Rus balerin Anna Pavlova’dan alan Pavlova tatlısı, Yeni Zelanda’nın milli tatlısı olarak biliniyor. Biraz zahmetli ama şahane bir tatlı tarifi ile karşılıyoruz mayıs ayını…


Malzemeler

  • 4 yumurtanın beyazı (140 gram)

  • Bir çimdik tuz

  • Şeker (280 gram)

  • 1 paket vanilya

  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası

  • 1 tatlı kaşığı sirke

  • Yarım paket krema

  • 180 gr taze peynir (Labne peyniri)

  • 3 çorba kaşığı süt

  • 4 yumurta sarısı

  • 1/2 limonun kabuğu

  • 1 su bardağı karışık orman meyvesi

  • Süslemek için taze nane yaprağı



Hazırlanışı

İlk olarak fırınınızı alt üst pişirme ayarına getirin. Fansız olarak 100 dereceye ayarlayıp ısıtın. Dört adet oda sıcaklığında bulunan yumurtayı kırarak sarısı ile beyazını birbirinden ayırın. Yumurtaların beyazını bir kaseye koyup üzerine yarım çay kaşığı tuz ilave edin. İlk olarak düşük ayarda daha sonrasında yüksek ayarda çırpın. İyice köpürüp sünger gibi bembeyaz olana kadar çırpma işlemine devam edin. Çırptığınız yumurta akları, ilk olarak sabun köpüğü daha sonrasında bir krema kıvamına gelecektir. Son aşamada yumurta akının istenilen kıvama geldiğini anlamak için kaseyi ters çevirin eğer düşmüyorsa işlemi bitirin.


Yumurta akının üzerine şekeri yavaş yavaş kaşık kaşık şeklinde ilave edin. Her ilave ettiğinizde 15 saniye boyunca çırpın. Elinize ayrı bir kap alarak 1 tatlı kaşığı buğday nişastası, 1 paket vanilya ve sirkeyi ilave edip karıştırın. Daha sonra bu karışımı diğer karışımın üzerine dikkatlice ilave edin ve bir spatula yardımı ile tek bir tarafa doğru söndürmeden karıştırın. Karıştırma işlemi sırasında hafif hareketler kullanmazsanız karışımınız sönebilir.


Fırın tepsisinin içine bir adet yağlı pişirme kağıdı koyun. Pişirme kağıdı ile tepsi arasına, karlaşan yumurta beyazından bir kaç parça sürerek pişirme kağıdının yapışmasını sağlayın ve üzerine karlaşan yumurta akını dökün. Ardından bir kaşık yardımı ile döktüğünüz karışımın kenarlarını havaya kaldırıp ortası çukur olacak bir forma getirin. Fansız olarak 100 derecede ısıttığınız fırına, tepsiyi ortanın bir alt gözünde olacak şekilde yerleştirin. 3 saat boyunca pişirin. Daha sonrasında fırını kapatarak 1 saat fırının kapağını hiç açmadan dinlenmeye bırakın. Fırın camından kontrol ettiğiniz Pavlova kekin, üzeri çatlamamış ve rengi kahverengiye dönmemişse bu işlemi doğru şekilde yaptığınız anlamına gelir.


Benmari usulu pişirme için ocağa içinde sıcak su olan bir tencere yerleştirin. Üzerine bir kase koyun fakat bu kasenin alt tabanı su ile temas etmemeli. Ürünleri buhar ile yavaş yavaş pişirmek bu tekniğin en önemli özelliğidir. Beyazlarını aldığınız yumurtaların sarısını bir kaba koyup üzerine üç çorba kaşığı toz şeker ve üç çorba kaşığı süt ekleyin ve yaklaşık 5 dakika karıştırarak pişirin.



Ayrı bir kâsede, 180 gram taze peynire rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip mikserde orta ayarda karıştırmaya başlayın. Çırpma işlemini durdurmadan yarım paket kremayı karışımın içine ilave edin ve ardından pişirdiğiniz yumurta sarılarını da ekleyin. Hazırladığınız kremayı dinlenmesi için yarım saat dolaba koyun.


Pişirdiğiniz Pavlova’nın içini dolaptaki krema karışımı ile doldurun. Bu işlemde Pavlova’nın soğuk olması önemlidir. Üzeri için orman meyvelerine 1 tatlı kaşığı pudra şekeri ve tercihe bağlı olarak 2 çorba kaşığı vişne likörü ekleyerek bir harman yapın. Daha sonra dolaptan çıkardığınız Pavlova tatlısının üzerine meyveleri ekleyip nane yaprakları ile süslerseniz servise hazır olur.


Opmerkingen


bottom of page