top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörkem Kırel

Kışın Vazgeçilmezi: Ihlamur

Havaların soğumasıyla birlikte gripten ve soğuk algınlığından korunmak isteyenlerin en çok tercih ettiği doğal ürünlerin başında hiç şüphesiz bağışıklık sistemini güçlendiren ıhlamur geliyor. Peki ıhlamuru bu kadar önemli kılan nedir? Ihlamur, mevsim geçişleri sırasında hastalıkların önüne geçer. Bağışıklık sistemini geliştirir, mide rahatsızlıklarını da önler. Vücuttaki mikroplar ile savaşır, uykusuzluk sorunlarını gidermeye yarar. Yorgunluğu giderici bir özelliğe sahiptir ve genellikle çay olarak tüketilir. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar, böbreklerin de düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ruhsal anlamda kişiyi rahatlatır ve vücuttaki iltihaplanmayı da önler.


Ihlamur Ağacı

Ihlamur, Ebegümecigiller familyasına ait olan ve ılıman bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Güzel kokusu nedeni ile pek çok yerde yetiştirilen ıhlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları çay olarak tüketilebilir. Ihlamur ağacının çiçekleri, şifalı bitki olarak kullanılır. Ihlamur bitkisinde A, B6, C ve P vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir ve magnezyum gibi minareller de bulunur.



Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kaynamış su içine ıhlamur konularak kısık ateşte yaklaşık 10 dakika demleme yöntemi ile hazırlanır. Ihlamur çiçeğinin sarı beyaz rengini suya bırakması tüketime hazır olduğunun göstergesidir.



Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

  • Ihlamur çayı; cilt kusurlarını ve kırışıklık oluşumunu önleyerek hücreleri yeniler. Gözlerdeki yorgunluk izlerini yok edip yaşlanmanın etkilerini azaltır. İyileştirici özelliğe sahip olduğu için deri üzerindeki kızarıklıkları önler. Tonik gibi kullanıldığı takdirde cilt lekelerini giderir. Anti aging etkisiyle lekelenmeleri kısa bir sürede giderir. Cilt tahrişlerini önleyerek selülitlerin giderilmesini hızlandırır.

  • Saçların güçlenmesini sağlar ve dökülmelerini önler. Saç tellerini besleyerek kafa derisinde meydana gelen kaşıntıları, yara ve tahrişleri önlemeye yardımcı olur.

  • Mideyi rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir. Mide kramplarını azaltır, şişkinlik gibi sorunları da kısa sürede çözer. Besin değeri oldukça yüksektir. Sindirim ve boşaltım sistemlerini çalıştırır. Mide ve bağırsakların iyi bir şekilde çalışmasını sağlar. Kabızlığı önler. Uyarıcı ve canlandırıcı etki göstererek mide kramplarını da gidermeye yardımcı olur. Özellikle gastrit rahatsızlığının giderilmesi için tüketilebilir. Bağırsakta oluşan iltihaplanmayı gidermeye yarar ve her türlü mide rahatsızlığının önlenmesinde de etkili olur.

  • Mevsim geçişleri sırasında hastalıkların önüne geçer. Bağışıklık sistemini geliştirir, vücuttaki mikroplar ile savaşarak uykusuzluk sorunlarını gidermeye yarar ve yorgunluğu alır. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayarak böbreklerin de düzenli bir şekilde çalışmasına etki eder. Ruhsal anlamda kişiyi rahatlatır.

  • Düzenli şekilde tüketildiğinde kilo vermeyi sağlar. Sindirim ve boşaltım sistemlerini çalıştırarak bağırsakların daha sağlıklı olmasına da yardımcı olur. Kilo vermek için diyet listelerinde ıhlamur çayına sıkça yer verilir.

  • Stresi azaltarak sakinleştirici ve uyku kalitesini yükselten bir etkiye sahiptir.

  • Kalp sağlığına olumlu katkı sağlar.

  • Kanın dolaşım hızını artırarak vücudun sıcak tutulmasını sağlar ve direnci artırır.

  • Kış aylarında zencefil ile tüketmek bağışıklık sistemini güclendirir ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla baş etmeye yardımcı olur.

Comments


bottom of page