top of page
  • Yazarın fotoğrafıOğuz Ateş

Peyzaj Mimarisi

Bu sayımızda insanların mutluluğu, huzuru, konforu, sağlığı ve güvenliği için yapılarımızın en az içleri kadar önemli olan bahçe alanlarının tasarımı, yenilenmesi, onarımı ve restorasyonu kapsayan konut tipi, peyzaj mimari konusunu ele alacağız.


Peyzaj, Fransızca “paysage” kelimesinden dilimize manzara olarak çevrilse de anlam olarak bütününde; matematik, doğa bilimleri, mühendislik, psikoloji, ekonomi ve sosyoloji bilimlerini içeren doğal oluşumların görünüşüdür. Peyzaj tasarımı ve planlaması bir bilim alanıdır bu nedenle muhakkak uzman kişiler tarafından yönetilmelidir.


Peyzaj planlaması için; alan kullanımı, peyzaj değerlendirme ve potansiyeli, ekoloji, kaynaklar ve kullanılacak cihazlar değerlendirilerek strateji oluşturulmalıdır. Peyzaj planlaması yapılırken bölge ekolojisine uygun bitki ve ağaç türleri tercih edilmelidir. Bitkiler de yaşayan varlıklar oldukları için güneş, su gereksinimi, iklim şartları onlar için çok önemlidir.


Örneğin, mis gibi kokan mandalina ve limon, görsel şölen sunan meşhur begonvil, asırlık zeytin ile muz bölgemizde yetişmektedir.


Su kaynaklarımızın giderek azaldığını düşündüğümüzde az su gereksinimi olan, meyve veren ağaçları dikmek gelecek nesillere yapılacak en büyük yatırımlardandır. Yetiştirdiğimiz çim, bitki ve ağaçların özelliklerini öğrenmeliyiz. Yanlış yapılan sulama, bakım ve budamalar da hem bitkilere hem doğaya hem de ekonomimize ciddi zararlar vermektedir. Oksijeninizin bol olmasını dilerim.

Comments


bottom of page