top of page
  • Yazarın fotoğrafıBODRUMDergi

Yeşil Bodrum Mandalini Markalaşacak

Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaret Çalışma Grubu, “Bodrum’un Yeşili” sloganıyla Yeşil Bodrum Mandalini ile ilgili farkındalık oluşması için bir proje başlattı. Bitez Mahallesi Köy içi Mevkii’nde bulunan Bodrum Belediyesi’ne ait yaklaşık 5 dönümlük mandalina bahçesinde gerçekleşen hasat etkinliğine; Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Zülfü Livaneli, Ali Poyrazoğlu, Aylin Livaneli, Cem Seymen, Nebil Özgentürk gibi ünlü isimlerle birlikte iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


İlk Hasat Gerçekleşti

“Bodrum’un Yeşili” sloganıyla Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaret Çalışma Grubu iş birliğiyle “Yeşil Bodrum Mandalini Buluşması” gerçekleşti.


Bitez Mahallesi Köy içi Mevkii’nde bulunan Bodrum Belediyesi’ne ait yaklaşık 5 dönümlük mandalina bahçesinde gerçekleşen etkinliğe; Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, TARKO Yönetim Kurulu Başkanı Cesur Öncel, sanatçılar Zülfü Livaneli ve Ali Poyrazoğlu ile mandalina üreticileri, yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.



Buluşmada coğrafi işareti olan Bodrum Mandalinası’nın korunması, ekonomik değerinin artırılması ve bölgeye katma değerinin kazandırılması ile ilgili fikir alışverişi yapılırken yeşil mandalinanın kullanım alanlarının gösterildiği sunumlar da gerçekleşti. Misafirlere ikram edilen yeşil mandalinalı yiyecekler ile aromatik kokusuyla hayranlık uyandıran mandalina suyu içerikli içecekler, konuklar tarafından ilgi odağı oldu.


İlk hasat etkinliğinde konuşan Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, Bodrum Mandalin Hareketi olarak Bodrum mandalini ile ilgili kendilerinin bir farkındalık yaratmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Sizlerin paylaşımlarıyla yeşil mandalini gündeme getirmek istiyoruz. Biz diyoruz ki gelin, bu yeşil örtüyü kaybetmeden koruyalım. Bodrumlular olarak, Bodrum işletmeleri olarak bunları menülerimize koyalım. Çiftçilerimiz paralarını kazanabilsinler ve bu bahçelerimizi korusunlar.



Dijital Kimlik

Eylül ayında Bodrum Mandalin Hareketi’nin öncülüğünde Bodrum Belediyesi ile birlikte çok önemli bir projeyi hayata geçireceğiz.Öğretim görevlilerimizle birlikte sahaya ineceğiz ve Bodrum’daki mandalin bahçelerini gezeceğiz, onlara dijital kimlik vereceğiz ve bunları planlarımıza işleyeceğiz. Bu kayıtlarla birlikte günlük ne kadar oksijen salıyoruz ne kadar karbon tutuyoruz, bunların hepsini günlük olarak vereceğiz. Tüm bunların olmasında bize destek veren Sevgili Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”



Şimdi Yeşillenme Zamanı

Gazeteci, Televizyon Programcısı ve Ekonomist Cem Seymen ise projeyi duyduğunda çok heyecanlandığını belirterek şöyle dedi: “Bodrum’un mandalinası bir marka ama içinde daha önemli bir marka var, Bodrum... Bodrum kelimesinin kendisi satılabilir ama son dönemde baktığımda buna inanan çiftçi sayısı çok az. Eğer bu başarılacaksa mutlaka üreticinin ve gastronominin ikna edilmesi lazım. Burada her türlü restoranın sahibiyle heyecanlandıracak bir konuşma yapmamız lazım. Onlar inanmadan bunun katma değere dönüşmesi mümkün değil. Bodrum’da beton görmek istemiyorum. Yeşil görmek istiyorum diyen herkesin, Bodrum’u yeşillendirmek isteyen herkesin, Bodrum Mandalin Hareketi’ne katılması, inanması çok önemli. İnanırsak başaracağız. İnanmak şu küçücük mandalinayla başlıyor. Gelin, Bodrum’dan bir gıda, bir farkındalık ve bir bilinçlenme hareketi başlatalım ve tüm Türkiye’yi yeşile boyayalım. Betondan sıkıldık, şimdi yeşillenme zamanı. Ben de bunun bir parçası olarak hayatınıza katkı yapmaya söz veriyorum.”



Kokusu Vatan Demektir

Sanatçı Zülfü Livaneli ise Yeşil Bodrum Mandalini ile ilgili bir anısını paylaşarak, “Yeşil Bodrum Mandalini’nin kokusu benim için Bodrum demektir, vatan demektir, hasret demektir” dedi.

İkinci Plana İtildi



Endüstride Kullanılmalı

Bodrum’da mandalinanın tarihi ve son elli yıllık gelişimi ile ilgili bilgiler veren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras projeyle ilgili şunları söyledi: “Bodrum’un tarihinde mandalina 1950’lerden sonra Bodrum’da daha çok tercih edilmiş. Bizim büyüklerimiz incir bahçelerinin yerine mandalina dikerek mandalinacılığı Bodrum’da başlatmışlar. Mandalinacılık son 20 yılda turizmin çok yer tutmasıyla beraber ikinci plana itildi. Aynı zamanda diğer bölgelerin de mandalinacılık konusunda öne çıkmasıyla bizim Bodrum mandalinamız piyasada hak ettiği değeri bulamadı. Bodrum’un tarihinde önemli bir yeri olan mandalinanın piyasada hak ettiği yeri bulması için çalışmalar yürütüyoruz. Bizim isteğimiz, mandalinanın piyasada gerekli yerini bulabilmesi. Bunun tek yolu da mandalinanın endüstride kullanılabilmesi. Sağ olsun, Erman Bey ve Kaan Bey gibi girişimcilerin çabalarıyla lokum, kolonya, dondurma ve gazoza evrildi. Böylece sadece kışın yetişen mandalinadan dört mevsimde de faydalanabiliyoruz. Burada yapacağımız iş, bu mandalina yeşilken de onu değerlendirmek, yeşil mandalinayı ülkemize ve dünyaya tanıtmak. Mandalinanın yeşil hali salatalarda, içeceklerde, turşularda, yemeklerde, suda kullanılmak üzere alternatifli bir ürün.”



Proje kapsamında; Bodrum Yeşil Mandalini içerikli yiyecek ve içecek ürünlerinin restoran, otel, kafe ve barlarda kullanımını sağlamak adına çalışmalar başlatıldı. Projede, Bodrum’un önemli narenciye ürünü olan mandalinanın işletmelerin menülerinde yer alması ve türev ürünlerinin turizm destinasyonunda bulundurulması hedefleniyor. Etkinliğin son bölümünde bahçe içerisinde mandalina hasadı yapıldı.


Yeşil Bodrum Mandalini Projesi’ne Pernod Ricard Türkiye’den Kurumsal Destek

İlki gerçekleşen Yeşil Bodrum Mandalin hasat etkinliğine Pernod Ricard Türkiye destek oldu. Hasat etkinliğine katılan Pernod Ricard Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Zümrüt Yezdani Kedik, “Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerine Pernod Ricard olarak sahip çıkıyoruz. Yeşil Bodrum mandalini dünyada sadece Bodrum’a özgü ve yaşatılması ve hatta dünyaya tanıtılması gereken bir ürün. Pernod Ricard olarak Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.


Kullanım Alanının Çeşitlenmesi İçin Özel Tarif

Keyifli anların yaratıcısı Pernod Ricard Türkiye, Bodrumlular’ın bu önemli çabasına Yeşil Bodrum Mandali’niyle hazırlanabilecek ve Ege’nin tüm enerjisini hissettirecek özel bir tarifle destek veriyor.


Malzemeler:

  • 4 adet Bodrum Mandalini

  • 1 tutam nane yaprağı

  • Yarım bardak madensuyu

  • 1 litre su

  • Buz

Yapılışı:


1 litre suyun içinde önce 4 adet Bodrum Mandalinini doğrayın. Ardından bir tutam nane yaprağını suyun içinde atın. Yarım bardak maden suyunu koyduktan sonra alabildiğince buz ekleyin. Daha çok vitamin almak için karışımın içine doğradığınız mandalinin kabuklarından da ekleyebilirsiniz. Buzdolabında biraz beklettikten sonra tüketebilirsiniz.


Comments


bottom of page