top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞehriban Aydın

Cilt Tipine Uygun Bakım Tüyoları

Güneş ışınları, beslenme ve hatta hava kirliliği bile cildinizin yapısını etkileyebiliyor. İşte bu yüzden cilt bakımı son derece önemli. Cilt tipleri, kişiden kişiye göre farklılık gösterebiliyor.Ancak her cilt tipine uygun cilt bakım tüyoları bulunuyor. Yaşa göre cilt bakımı yapmak da son derece önemli. Üstelik cilt bakımı için her zaman yüksek miktarda harcamalar da yapmanız gerekmiyor.


Kuru Cilt İçin Tüyolar

Kuru cilt tipi belirtilerini; kaşıntı, pul pul dökülme, ciltte soyulma, banyo sonrası veya yüzdükten sonra ciltte gerginlik hissi, kaşıntı, ince çizgiler, kırışıklık gibi problemlerle rahatlıkla analiz etmek mümkündür. Sabahları uyandığınızda cildinizde yağlı bir his yoktur. Matlık vardır ve suyla yıkadığınızda bile gerginlik hissi oluşur. Kuru cilt tipi sebum üretimi az olan cilt tipidir.

Sebum Nedir?

Sebum kısaca; cildimizdeki yağ bezleri tarafından salgılanan bir cilt sıvısıdır. Ana amacı, cilt ve saçlı deriyi kurumaktan korumak, dış etkenlere karşı dayanıklılığı artırmaktır. Sebum hem cilt hem de saç için önemlidir. Yeni doğan bebeklerde dahi Sebum salgısı çok önemli görevler üstlenir. Ancak yaşın ilerlemesi ile birlikte sebum hem miktar hem de içerik olarak değişebilir. Sebum bizim koruyucu katmanımızdır. Kuru cilttiler oldukça hassas bir cilt tipidir ve nazik davranmak çok önemlidir. Bu cilt tiplerinde sebum eksik olduğu için genellikle hassasiyet görülür.


Kuru Cilt Bakımı

Eğer cildiniz az kuru ise cilt tipinize uygun köpük veya jel temizleyici tercih etmelisiniz. Çok kuru bir cilde sahipseniz de köpük temizleyiciden uzak durmalı ve sadece krem temizleyici ürünler kullanmalısınız. Nemlendirici adımı asla atlanmamalı. Cilt, pul pul dökülüyor ve kabuklu duruyorsa partikülü peeling kullanmamalısınız. Kontrollü asit kullanımı ya da enzim peeling ve bununla birlikte bol nemlendirici ile pul pul görünüm sorunu çözülebilir. Cilt tipi sivilcelenmeye yatkınsa direkt yağlı yoğun krem yerine nem verecek serum + hafif yapılı krem tercih edebilirsiniz. Esansiyel yağlar, kurutucu alkoller gibi hassaslaştırıcı içeriklerden uzak durmalısınız. Hassasiyet fazlaysa içerik listesi kabarık ürünlerden kaçınmakta fayda var. Sabahları yüzünüzü sadece suyla yıkayabilirsiniz. Cildiniz neme doymuyorsa, nemlendirici öncesi hafif ıslak cildinize nem çekici serum üzerine de uygun cilt bakım yağı uygulayabilirsiniz. Alfa ve poli hidroksi asitler tercih edebilirsiniz, peeling etkisinin yanı sıra cilde nem çekme etkisi de vardır. Cildiniz sivilceye meyilli ise kurutucu temizleme ürünlerinden kesinlikle uzak durmalısınız. Cildiniz yazın karmaya kayabilir, rutini ona göre değiştirebilirsiniz.


Yağlı Ciltler İçin Tüyolar

Sebum üretimi oldukça fazla olan bir cilt tipidir. Tamamen yağlanmaya müsait, uyanınca bile ciltte yağlı bir görüntü oluşabilen cilttir. Benim de içinde bulunduğum grup olduğu için bu konuda bildiklerimi ve tecrübe ettiklerimi sizinle paylaşmak isterim.

Güzel bir cilt tipidir, biz bariyere zarar vermediğimiz sürece cilt yapısı sağlıklıdır. Sebum salgısı bizim koruyucu katmanımızdır. Hassasiyeti en aza indirir tabii doğru şekilde, doğru bakım uygularsak. Cildi gereğinden fazla temizlemek bariyere zarar verir ve sebum üretimini artırır. Günde en fazla 2 kez temizlik yeterlidir. Eğer temizleme ürünü gerginlik ve kuruluk veriyorsa ürünü cildinize uygun olanıyla değiştirmeniz gerekmektedir.

Cilt ne kadar yağlı olursa olsun neme her zaman ihtiyacı vardır. Bizim sebumumuz yani nem kaybını engelleyen bariyerimiz sağlam ama nem eksik olabilir. Sabahları temizleme yaptıktan sonra uygulamış olduğunuz güneş koruyucu yeterli olabilir altına ekstra nemlendirici kullanmak cildinizde kusma yapabilir. Bunu gözlemleyerek ilerleyebilirsiniz. Bu aşamada nem veren tonik de uygulayabilirsiniz. Yağ bazlı temizleyici yağlı ciltlere uygun değildir algısı yanlıştır.

Aslında tam da bizim için gerekli olan benzer benzeri çözer mantığı ile cildimizdeki fazla sebumu temizleyebiliriz. Böylece siyah nokta, sivilce ve komedon oluşumunu da en aza indirmiş oluruz. Çift aşamalı temizliğe geçilebilir ki ben de çok fark etti.

Makyaj ve güneş koruyucuyu tek aşamada çıkarmak yerine çift aşamalı temizlik yapmaya çalışıyorum. Önce yağ bazlı temizleyici, ardından normal sertlikte bir temizleme ürünü ile cildimi temizliyorum.

Cildimi nazik temizleye ve gözeneklerimin tıkanmamasına dikkat ediyorum. Salisilik asit, fark yaratan bir içerik sivilce ve siyah noktaları dizginler, ayrıca yağ çözme etkisiyle cildin sebumunu da azaltır.

Yağlı cilt için; temizleme + tonik + güneş koruyucu ritüelleri oldukça yeterli gelecektir. Kışın cilt tipi farklılık gösterebilir. Kuruya ya da karmaya dönebilir, rutininizi ona göre düzenleyin.


Karma Ciltlere Tüyolar

Cilt hem kuru hem yağlı ise T bölge (burun, çene, alın) yağlı diğer bölgeler kuruya dönük özelliği gösteren cilt tipidir. Bakımı oldukça zordur. Genel de bu cilt tipini, kuru cilt diye adlandırılıp kuru cilt tipine yönelebilir ve yanakları kurutup T bölgesini yağlandırabilirler. Yağlı cilt tipine uygun içerikli ürünler kullanırsak, spesifik hassasiyetlere yol açabiliriz.

Karma cilt tipine özel üretilmiş ürünler tercih ederseniz T bölgesine yağlı bir cilt bakımı yapar, kuru ve gergin bölgelere nem ve konfor sağlamış olursunuz. Ayrıca T bölgesine asitli tonikler de kullanabilirsiniz. Karmadan yağlıya veya karmadan kuruya dönük olarak en doğru cilt tipinizi belirleyebilir, hatta iki ayrı ürün bile tercih edebilirsiniz.

Cilt temizliği basit görünse de yanlış kullanım ile egzama, aşırı gerginlik, kuruluk gibi sorunlarla cilt bariyerinin dengesi bozulabilir. Cildiniz temizlendikten sonra hemen nemlendirici bir kreme ihtiyaç duyuyorsa ürünü değiştirmeniz de fayda var.

Sivilce, Komedon, Siyah Nokta

Leke (güneş, ağda vs), sivilce lekesi, nemsizlik bunlar cilt tipi değil, cilt sorunudur. Cilt sorunları uygun ürünlerle çözülebilir.


Temel Cilt Bakımı

Güneşten koruma, temizleme ve nemlendirme. Örneğin; temizleme ürünü seçerken baz almanız gereken cilt tipinizdir, cilt sorununuz değil.

Sivilce probleminiz var diye yağlı cilt tipine uygun temizleme jeli kullanırsanız cildinizi kurutabilir ve enfeksiyona sebep olabilirsiniz. Bu durumda sadece yağlı ciltler için uygun ürünü problemli bölgede kullanabilirsiniz.

Lekeli cilt için ise; temel cilt bakım rutinini uyguladıktan sonra leke ürünü ekleyebilirsiniz. Cildinizde leke yok ama lekelenmeye müsait ise leke kremi yerine C vitaminli bir serum ya da niasinamidli krem veya tonik kullanabilirsiniz.


Kommentare


bottom of page