top of page
  • Yazarın fotoğrafıBODRUMDergi

Dijital Çağda Diş Hekimliğinde Görüntüleme Teknikleri

Diş Hekimi Ebru Küçük Erşan, bilgisayar ve teknolojiyle ilgili gelişmelerin tıp ve diş hekimliği alanında oldukça köklü değişimleri beraberinde getirdiğini belirterek, “Teknoloji çağı ile beraber diş hekimliğinde görüntüleme teknikleri çok daha detaylı ve net bir hâle geldi. Böylece hekim ve hasta iş birliği ile çok daha güzel sonuçlar elde edilebiliyor” dedi.


Önceden sadece geleneksel yöntemlerle çekilen 2 boyutlu filmlerle elde edilen görüntülerden hareketle teşhis konulup tedavi yapıldığını belirten Diş Hekimi Ebru Küçük Erşan şunları söyledi: “Teknolojinin diş hekimliğine yansıması olarak artık dokuları 3 boyutlu görüntüleyebilen Bilgisayarlı Tomografi (BT) kullanıyoruz. Daha düşük dozlu CBCT ile BT’ye göre 4 kat daha net görüntüleme elde edilmektedir. Bu sayede inplant planlamaları, kist ve tümör boyut ve lokasyonlarının belirlenmesi, kök şekilleri, yapısı, önemli anatomik oluşumların komşulukları, çene eklem marfolipleri, paranasal sinüslerin, gömülü dişlerin değerlendirilmesi, dudak damak yarıkları, hava yolu analizi gibi bir çok alan aydınlatılmaktadır.


Görüntülerin monitöre aktarılmasıyla hekimin teşhis ve tedavi, izlenecek yolun hasta ve hekim iş birliği ile tedavi kalitesini artırmak mümkündür. Hastalar kendilerine ait tasarımı önceden aşağı yukarı bilerek tedavi sonrasında olacak işleri daha kolay anlayabilir. Böylece hekim ve hasta iş birliği daha güzel bir sonuç verebilir.”


Comments


bottom of page