top of page
  • Yazarın fotoğrafıSeda Küçük

Tango Kokulu Şehir: Buenos Aires

Güney Amerika’nın hem ekonomik hem de kültürel olarak en önemli şehirlerden biridir Buenos Aires. Dünya standartlarında müzelere, galerilere ve orkestralara sahip şehir, atmosferi ve tutkusuyla görülmesi gereken bir yer. Buenos Aires denince akla tango gelmektedir. Tango buradaki fakir mahallelerde ortaya çıkmıştır. Pazar günleri ve aralık ayının ortasındaki Tango Günü’nde müziğin sesi San Telmo ile La Boca’yı baştan sona sarar. Şehrin bazı yerlerinde isterseniz her gece tango yapma şansınız da var. Oldukça hareketli olan bu şehrin sokaklarını inleten bandoneonun sesi sizi başka bir zaman dilimine taşıyacak. Tutkulu ve kültürel mirası ile gurur duyan insanlarla dolu, özgürlükçü bir şehirdir burası. İlkbahar ve sonbahar ayları Bounes Aires’e seyahat etmek için uygun bir zaman. Ancak Buenos Aires caddeleri ve sokaklarını, kasım ayına denk gelen ilkbaharın sonlarına doğru çiçek açan Jakaranda ağaçları, mor renge boyuyor. Bu görsel şöleni kaçırmak istemezsiniz. Müzikle tutkunun iç içe geçtiği bu şehirden emin olun mutlu döneceksiniz.


Tarihçesi

2 Şubat 1936’da Pedro de Mendoza tarafından kurulan Buenos Aires, ismini Cagliari’nin Virgen de Bonaria’sından (Güzel Hava Bakiresi) almıştır. Bir başka rivayete göre ise Rio de la Plata’daki havanın güzel oluşundan dolayı seçilmiştir bu isim. Buenos Aires, İspanyolcada “Güzel Havalar” anlamına gelmektedir.


Mendoza yaz sonunda 16 gemiyle birlikte gelmişti ve tahıl ekmek için çok geç bir dönemdi. Bölgedeki Kızılderilileri kendilerine yiyecek sağlamaya zorlayan Mendoza’nın 1.600 adamı 1541 yılında bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.


Şehir 1580 yılında, Juan de Garay tarafından tekrar kuruldu. 17. ve 18. yüzyılda İspanyol yönetimi Avrupa’ya gelecek bütün malların vergilendirilebilmesi için Peru’daki Lima şehrine gönderilmesini zorunlu kıldı. Malların yollanması epey zorlaşmıştı. Buenos Airesli tüccarların, bu konudaki hoşnutsuzlukları giderek artıyor, İspanya Kralı III.Karl’ında otoritesi giderek azalıyordu. Bunun üzerine önce ticari yaptırımları hafifletti sonra da Buenos Aires’i serbest bir liman şehri olarak tanıdı. 1776 yılında Peru’dan ayrılan Buenos Aires, Rio de la Plata Eyaleti’nin başkenti oldu. Rio de la Plata’nın İngiliz İşgali sırasında Buenos Aires de işgal edildi. Ancak şehir halkı İngilizlere karşı direndi ve 4 Ağustos’ta şehri tekrar ele geçirdi. 1880 yılında Arjantin’in başkenti ilan edilen Buenos Aires, o yıllarda Latin Amerika’daki en büyük ve en önemli şehir konumundaydı.



Aktiviteler

Arjantin’in tutku, aşk, müzik ve neşe dolu şehri Buenos Aires, sokakları ve eserleri sayesinde keyifle vakit geçirebileceğiniz bir yer. Bu şehirde görülmesi gereken çok yer var. 9 Temmuz Caddesi, La Recoleta Mezarlığı, Caminito Sokağı, Palacio Barolo görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şehri detaylı gezip keşfetmek isteyenler için ise Plaza de Mayo, Casa Rosada, Teatro Colon, Buenos Aires Dikilitaşı, Jardin Japones’de diğer güzel alternatifler arasında olabilir. Buenos Aires alışveriş olanaklarıyla da meşhur bir şehirdir. Ayrıca San Telmo’da pazar günleri muhteşem bir pazar ve Recoleta’daki Francia Park’ta el işleri fuarı kurulur.


9 Temmuz Caddesi

Şehir merkezindeki bu büyük cadde 22 şeritli ve 140 metre bir genişliğe sahip. Adını 9 Temmuz 1816’da Arjantin’in Bağımsızlık Günü’nünden alan cadde, Río de la Plata sahilinin yaklaşık 3 kilometre batısında bulunuyor. Kuzeydeki Retiro bölgesinden güneydeki Constitución istasyonuna kadar uzanmaktadır.



La Recoleta Mezarlığı

Buenos Aires’in Recolata semtinde yer alan bir mezarlıktır. Eva Peron, Arjantin başkanları, Nobel Ödülü sahipleri, Arjantin Donanması’nın kurucusu ve Napolyon’un torunu da dahil olmak üzere önemli kişilerin mezarları burada bulunmaktadır. BBC 2011’de La Recoleta Mezarlığı’nı dünyanın en iyi mezarlıklarından biri seçerken 2013 yılında da CNN burayı dünyanın en güzel 10 mezarlığı arasında listeledi.


Caminito Sokağı

La Boca semtinin Caminito sokağı, adını tango bestecisi ve yorumcusu Carlos Gardel’in şarkısından almıştır. Maradona’nın futbol oynadığı ünlü Junior Boca da bu semtin takımıdır. Çok sayıda tango yapılan restoranları ve duvarları renkli resimlerle dolu eski evleri bu sokağa ayrı bir değer katmaktadır. Bu evler batık ve eski gemilerin saclarından inşa edilmiş, tekne boyası ile alaca renkli boyanmışlardır. Renkli bir yaşamdan hoşlanıyorsanız Caminito Sokağı’nı mutlaka görmelisiniz.


Palacio Barolo

Palacio Barolo, Buenos Aires’te bulunan bir gökdelendir. 100 metre yüksekliğinde ve 22 katlı olan bu bina 1923 yılında tamamlanmıştır. Tamamlandığında kentin en yüksek binasıydı. 1997 yılında ulusal tarihi bir anıt ilan edilen Palacio Barolo da şu an, birkaç seyahat acentesi, İspanyol yabancılar okulu, tango için giysi satan mağaza, mimarların, muhasebecilerin, avukatların ofisleri ve stüdyoları bulunmakta.



Mutfak

Dünyanın en çok sığır eti üreten ülkesi olan Arjantin mutfağı çok çeşitlidir denemez. Genelde et ve hamur ağırlıklı bir mutfağa sahiptirler. Ancak Arjantin mutfağı bulunduğu coğrafi koşulların tüm zenginliklerini büyük bir uyum ve lezzet içinde barındırır. Bir gün yolunuz düşerse bu güzel şehirde mutlaka yemeniz gereken birkaç lezzeti sizler için hazırladık.


Provoleta | Provotela, ara sıcak ve sabah kahvaltısı için enfes bir lezzettir. Eritilen peynirlerin, fesleğen ve domatesle birlikte sunumu sizi baştan çıkarabilir. Ekmeğinizi batırıp yiyebileceğiniz, keyifli ve doyurucu bir tat.

Steak | Etin Buenos Aires’te mutfağın ana maddesi olduğunu söyleyebiliriz. Muhteşem steakler yiyebileceğiniz bir şehir burası. Sığırın en yumuşak, yağsız bölümü olan lomoyu denemelisiniz.

Empanada | Buenos Aires’inde en sevilen tatlarından biri olan Empanada, kıymalı ve soğanlı bir harçla doldurulan küçük poğaça benzeri oldukça lezzetli hamurlardır. Üstü nar gibi kızartılan empanadaların muhteşem bir tadı var.

Alfajores | Güney Amerika’nın en güzel atıştırmalığı olan Alfojor’un tadı biraz un kurabiyesini andırsa da arasındaki karamelle bambaşka bir lezzete dönüşmüş.

Dulce de leche | Uzun süre kaynatılıp karamelize olmuş bir tür sütlü tatlı. Ülkemizde süt reçeli olarak bilinen bu tat sabah kahvaltılarında tercih edebileceğiniz lezzetli bir reçeldir.



Ulaşım

İstanbul’dan direkt olarak 16 saat süren uçuş süresiyle Buenos Aires’e varmak mümkün. Kent içinde her bir noktaya toplu taşıma ile de rahatlıkla gidilebilir. Para birimi olarak Arjantin Pezosu kullanılmaktadır. Buenos Aires, Güney Yarım Küre’de yer aldığı için en sıcak ay ocaktır. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 23–25 derece arasında değişir. Şehir kışı haziranda yaşar ve en soğuk aydır. Ortalama kış sıcaklığı ise 8-10 derece arasında değişir. Bahar ayında kent içinde zaman zaman yağış görülmektedir. En çok yağış mart ayında etkili olur. İlkbahar ve sonbahar, Buenos Aires’e gitmek için en uygun zamanlardır.


Comments


bottom of page