top of page
Yazarın fotoğrafıBODRUMDergi

Çağın Pandemisi: D Vitamini Eksikliği

D vitamin eksikliği ve yetersizliği bir milyardan fazla çocuk ve yetişkini etkileyen küresel bir sağlık sorunu. Özellikle hamile, obez, çocuk, ileri yaş, cilt rengi koyu ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan kişiler yüksek riskli grup olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de her 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği var. Uzm. Dr. Özge Tap Gümüş; hâlsizlik, yorgunluk ve sürekli tekrar eden enfeksiyonları olanların zaman kaybetmeden doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.


Vitamin D eksikliğinin preeklampsi, ölümcül kanserler, tip 2 diyabet, otoimmün, bulaşıcı, kalp-damar ve nörolojik hastalıklar başta olmak üzere çok sayıda akut ve kronik hastalıkla ilişkisi olduğu biliniyor.


Genellikle güneş ışığı vitamini olarak tanımlanan vitamin D, kolesterolden meydana gelen bir steroid hormonudur. Yiyecekte doğal olarak az bulunan vitamin D çoğunlukla insan derisinin güneşin ultraviyole B ışınlarına (UVB) maruz kalmasıyla sentezlenmektedir. Normal koşullar altında insan vücudunda bulunan D vitaminin yüzde 90-95’i güneş ışınlarının etkisi ile deride sentezlenir. Güneş ışığı temel kaynaktır ve yeterince faydalanılması gerekir.



Güneş Işığının Zirve Açısı Önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Özge Tap Gümüş, UVB’nin yeryüzüne ulaşmasını veya insan derisine geçmesini engelleyen durumların vitamin D eksikliğine neden olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yeryüzüne ulaşan UVB ışın miktarı; mevsim, günün saati, dönence, rakım ve atmosfer koşullarına bağlı olarak değişiyor. Deride vitamin D sentezi için güneş ışığının zirve açısı önemli olup zirve açısı arttıkça UVB ışınlarının kat edeceği mesafe de artar ve daha az miktarda ışın deriye ulaşır. Bu durum özellikle kış aylarında 35. kuzey paralelinin üstünde ve 35. güney paralelinin altında kalan bölgelerde görülen vitamin D yetersizliğinin nedenini açıklamaktadır.



Takviye, Doktor Kontrolünde Alınmalı

Ülkemizde yapılan bir çalışmada kış aylarında D vitamini yetersizliği sıklığı yüzde 57,11 iken yaz aylarında bu oran yüzde 42,89’dur. Ancak takviye kullanımının bilinçsiz yapılması, testler ile seviyelerine bakmadan fazla vitamin ve destek ilacı kullanmak son derece tehlikelidir. Doktor kontrolünde yapılan D vitamininden zenginleştirilmiş yiyecekler veya D vitamini destek tedavisi size sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayacaktır.”


Uzm. Dr. Özge Tap Gümüş
Uzm. Dr. Özge Tap Gümüş

Comments


bottom of page