top of page
Yazarın fotoğrafıDt. Ebru Küçük Erşan

Şeffaf Plak Tedavisi

Düzgün dişler ve güzel bir gülümseme, kişinin kendine olan güvenini pozitif yönde etkiler. Yapılan araştırmalarda, insanların yüzde 60’ının düzgün dişlerle kendini daha mutlu ve daha güvende hissettiğini ortaya koyuyor. Her alanda olduğu gibi diş sağlığı tedavilerinde de her geçen gün yeni yöntemler geliştiriliyor. Özellikle uzun süreli tedavi gerektiren işlemlerde, insanların günlük yaşamını devam ettirebilecek yöntemler ön plana çıkıyor. Bunlardan biri de Invisalign yani şeffaf plak tedavisidir. Özellikle son yıllarda yapay zekânın gelişmesiyle birlikte daha da yaygınlaşan bir tedavi şeklidir. Telsiz ortodontik tedavi olarak da bilinmektedir. Artık yetişkinlerde de ortodontik tedavi yapılmaktadır. Görüntüden çekinen yetişkinler tedavi uygunsa bu yöntemle hızlı ve günlük yaşamı bozmayacak şekilde tedavi olabilirler. Yemek yerken çıkarıp yemek yiyebilir fırçalayıp tekrar takabilirler.


Şeffaf Plaklar Dişleri Nasıl Düzeltir?

Şeffaf plak uygulamasında dişler, sabit tedavide olduğu gibi yer değiştirerek zaman içerisinde düzelirler. Dişlerden alınan kayıtlar sisteme 3 boyutlu olarak yüklenir. Tedavi sonunda ulaşılmak istenen kapanış ve diş görünümü için bilgisayardaki algoritma, hangi dişlerin ne kadar sürede ne şekilde hareket etmesi gerektiği ile ilgili bir öngörü yapar. Buna “ClinCheck” denir. ClinCheck ile dişlerin tedavi boyunca yapacağı hareketler ve bunları kaç plakla yapabileceği görülür. Bu aşamada sistem, eğer gerekliyse tedavi planında değişiklik yapabilmeye de olanak tanır. Plan onaylandığında plaklar 3D dijital printer kullanılarak basılıp hekime yollanır.



Geleneksel Yöntemden Farkı Nedir?

Bu yöntemde geleneksel braketlerin aksine her aşamada belli dişler hareket ettirilir. Şeffaf plağın etkinliğini birçok faktör etkiler. Bu plakların üretiminde kullanılan malzemeler mekanik ve klinik özelliklerin belirlenmesinde önemli bir yol oynar.



Tedavi Süreci Nasıl İşler?

  • Özel tarayıcı ile ölçü alınır. Yani, ağız içi kamera ile taranır.

  • Planlama yapılarak hangi dişler hareket edecekse ona göre dişler belirlenir ve ayarlanır. Hasta fotoğrafları alınır.

  • Bütün bunlar üretimi yapacak yere gönderilir.

  • Tekrar planlama yapılarak hastanın kaç plak takacağı hesaplanır.

  • Rehber plak gelir. Küçük kuvvet uygulanacak tutucular ayarlanır.

  • Sonrasında genelde hasta haftada bir değiştirecek tarzda plaklarını alır. Üstünde tarih ve sayı belirtilir.

  • Şeffaf plak yemek dışında günde 20 saat takılmalıdır. Yemekte çıkarıp fırçalayıp sonra tekrar takılabilir.

  • Yetişkinlerde ortalama 6-8 ya da 10 ay gibi sürede tedavi biter.

  • Çocuklarda ise karışık dişlenme dönemi bitimine göre tekrar ağız içi tekrar taranarak yeni plaklar üretilir.

  • Çocuklarda tedavi süreci yetişkinlere göre daha uzun olabilir.



Sonuç olarak; yetişkinler güzel gülümseme istediğinde fazla dikkat çekmeden konforlu bir şekilde bu işlemi yaptırabilirler. Uzun vadede insanlar bu görüntüleri ile daha güzel gülümseyebilir. Kendi dişleriyle estetik, daha rahat sağlanır. Sağlıklı günler.

Commenti


bottom of page