top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖzge Zeki

Hayalini Hayata Katma Okulu

Yazar Zuhal Gürçimen’in tanıklık ettiği vakalar üzerinden kurgulanan ‘Hayalini Hayata Katma Okulu’nda yaşanan duygular, kimi zaman bir olayda kimi zaman bir konuşmada; farklı karakterlerde iş, arkadaş, dost olarak karşımıza çıkıyor. Kişilerin değil, fikirlerin liderlik ettiği bir dünyada tüm gücüyle mücadele eden okura yol gösterecek deneyim, uygulama ve eğitim metodunu paylaşan Gürçimen, bunu akıldan çıkmayacak metaforlarla ustalıkla yapıyor. Kendisiyle raflarda yerini alan yeni kitabını konuştuk.


Yazar Zuhal Gürçimen: “Kitabı Bitirdiklerinde Hayatlarının Yönetim Kurullarını Gözden Geçirecekler.”

‘HAHAKUO’ sizin “Başıma Bir İş Geldi”den sonraki ikinci kitabınız. İlkinde iş yaşamındaki zorlukları, mobbing’i ve yolsuzluğu anlatıyordunuz. Bu kez yüksek rütbeli bir yönetici iken kocası tarafından aldatıldıktan sonra hem iş hem de özel hayatında ‘kendini yaratmayı’ seçmiş bir kadını, Hayat Kerimzade’yi dinliyoruz kendi ağzından. İki kitabınız arasında okuyucuya vermek istedikleriniz bağlamında farklılıklar neler?

İlk kitabımda vaka bazlı olarak iş yaşamında karşılaştığımız sorunlara nasıl çözümler bulacağımıza odaklanmıştım. Tam 5 ayrı hikâye üzerinden karakterlerin karşılaştığı sorunları nasıl çözdüklerini kurmaca içinde aktarıyordum. HAHAKUO’da ise hayatı toplam bir paket olarak ele almayı, yaşadığı olaylarla bir yaşamın içindeki 4 mevsime, aynı gün içinde denk gelen Hayat Kerimzade’nin hikâyesi üzerinden dinliyoruz. Kişisel gelişim romanı olarak kategorilendirilen kitabımdaki tüm akış bir TED konuşmasında geçiyor. Hayat Hanım, özellikle 40-60 yaş arasında yaşadıklarından çıkardığı deneyimi aktarırken; hayatının yönetim kuruluna girenleri, sorunları çözerken onları bir bataklık hâline getirmeden okaliptüsler ile kurutmayı, kişilerin değil fikirlerin liderlik ettiği bir dünyanın daha yaşanası olduğunu nasıl keşfettiğini anlatıyor okura.


 Zuhal Gürçimen | Yazar
Zuhal Gürçimen | Yazar

Kitabınızda ‘HAHAKUO’ için, bu ne biçim şirket ismi diyor ya insanlar Hayat Hanım’a. Neden bu ismi seçtiniz kitabınıza?

‘Hayalini Hayata Katma Ustalığı Okulu’nun kısaltması HAHAKUO. Kapakta yer yetmedi, ustalık kelimesini çıkardık. Yoksa kitapta HAHAKUO’nun içindeki konulara, yöntemlere değindiğim yerler var roman akışında. Ayrıca kurucusu olduğum MasterCamp Eğitim Platform’u ile izdüşümsel ortak noktaları da bulunuyor. Kısacası hayaldaşların paydaşlara dönüştüğü bir çalışma ortamı HAHAKUO.


Hikâyeyi yazarken nelerden esinlendiniz?

Hayat’ın eşiyle ve işiyle yaşadığı sorunlar, gerek iş dünyasında gözlemlediğim arabuluculuk yaptığım vakalardan, danışanlarımdan, gerekse eğitimlere gelen katılımcılarımızdan dinlediğim durumların birleşmesi ve bir potada eriyerek ortaya çıkmasıyla oldu. Elbette yürüttüğüm bilgi girişimciliği sürecim çok benzeşmekte. Olaylar, hayatı anlamak, anlam arayışına katkıda bulunmak, sorunların içinden yöntemlerle çıkmak aşamasına geldiğinde ise artık benim analiz ve yorumlarım giriyor devreye.


‘Hayat Kerimzade’ üzerinden vermek istediğiniz mesajlarınız neler?

Kitabımla bir mesaj verme derdim yok ancak bu kişisel gelişim romanını yazma hikâyemin bir meselesi var; özellikle kadınlar için. Tek başınalık yalnızlık demek değil. Kendimizle birebir kurduğumuz tatmin edici keşiflerle dolu bir yaşam için bir partnerin desteği elbette önemli. Ancak biz kendi duygularımızın ayakları üzerinde duramadığımızda partneri veya işi çektiğinizde geriye kalan yapı da çöküyor. Hayat sonlu bir yolculuk, bir yandan ne güzel ki biz bunu sonsuzmuş gibi yaşamaya muktedir varlıklarız. Bir diğer tarafıyla da bu yaklaşım bazen de dezavantaja dönüşebiliyor. Hırslar, egolar ve yetiştirilme şeklimizle bizden beklenen başarılı sonuçlar şahane bir oyun alanı olan hayatın güzelliklerini unutturabiliyor. Ezcümle, yakıtımız yangınımız oluyor özellikle 20-40 yaş arasında. Hedefler ve sonuçlara takılı kalmak bizi seferin güzelliğinden alıkoyabiliyor. Bu kitapla; insanın açısını değiştirdiğinde hayatındaki acıların da yerinin değişeceğini göstermek ve hayatlarının yönetim kurulundaki insanlarını da fark ettirmek amaçlarım arasında. Üstelik kitabı bitirdiklerinde, hayatlarının yönetim kurullarını gözden geçirmeleri ve bu sefer yeni bakış açılarıyla düzenlemeleri konusunda motive olmaları beni mutlu eder.

Commentaires


bottom of page