Merhaba,
Göç; jeopolitik gerilimler, iklim değişikliği, ekonomik motivasyonlar gibi sebeplerle son yılların en önemli gündem maddelerinden biri. Dünya Göç Raporu 2022 verilerinde, küresel çapta 281 milyon uluslararası göçmen bulunduğu, 169 milyon kişinin de göçmen çalışan olduğuna dikkat çekildi. Küresel göç istatistiklerine göre ABD, dünyanın en çok göç alan ülkesi. Türkiye de özellikle son yıllarda bölgesindeki jeopolitik belirsizlikler, coğrafi konumu sebebiyle pek çok kişi için önemli bir göç rotası oldu ve en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke durumuna geldi. Göç İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı resmi verilerde Türkiye’deki kayıtlı yabancı sayısı toplam 4 milyon 990 bin 663. Muhalefet ise Türkiye’de 10 ile 13 milyon sığınmacı bulunduğunu iddia ediyor. Türkiye’deki düzensiz göçmenlerle ilgili net veriler yok. Dolayısıyla Türkiye sınırları içindeki kayıtsız sığınmacıların sayılarının bilinmemesi de tartışmayı körüklüyor.
Türkiye’deki sığınmacıların ülkenin her yerinde hissedilir derecede artmış olması, ülkeye ekonomik anlamda büyük bir yük getirirken Türk toplumunu da kaygılandırıyor. Türkiye olarak hem toplumun huzur ve güvenini korumak hem de gelecek nesillere yaşanılabilir bir ülke bırakmak adına artık sınırlardan tek bir düzensiz girişe dahi izin verilmemeli, ülkede bulunan sığınmacıların da şartlar oluştukça düzenli bir şekilde ülkelerine geri gönderilmesi gerekiyor. Aksi taktirde sığınmacılar, gelecekte Türkiye’nin en büyük sorunu olacak.
Dünyanın en büyük sorunlardan biri de susuzluk. Yaz aylarında ülkemizin pek çok yerinde susuzluk tehlikesi yaşandı. Bodrum da susuzluğu en çok yaşayan kentlerden biri. Özellikle turizm sezonunda 2 milyonu aşan bir nüfusa ulaşılması âdeta susuz bir yaz yaşanmasına neden oluyor. 2023 yazında; barajların kuruması ve su hatlarında meydana gelen büyük patlamalar susuzluğu tavan yaptırdı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum’da yaşanan su sıkıntısını ortadan kaldırmak için Geyik Barajı’nı kamulaştırıp baraj suyunun tamamını içme suyu olarak Bodrum’a aktarmayı amaçlıyor. Umarım bu işe yarar ve Bodrum susuzluktan kurtulur.
Ülkemizde en önemli gündemlerden biri de yerel seçimler. Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Seçimlerde, 30 büyükşehir belediye başkanı, 1.351 belediye başkanı, 1.251 il genel meclis üyesi ve 20 bin 500 ilçe meclis üyesi seçilecek. Hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.
Kapağımızda bu ay; ekranlardan siyasete transfer olan Mesut Yar yer alıyor. Kıvrak zekâsı, hazır cevaplılığı, sempatik tavırları ve gülen yüzüyle 40 yıldır ekranlardan, “Günaydın çok sevgili sülalem” diyerek Türk halkına seslenen ve samimiyetiyle onların gönlüne taht kuran Mesut Yar, 17 yıldır yaşadığı Datça’dan belediye başkan aday adayı oldu. “Gülüşe Gülüşe Kazanacağız” mottosuyla yola çıkan Mesut Yar, “Siyasetten çok hazzetmem ama siyaset hayatın her yerinde. Bu kadar tribünlere ayrılmış bir toplumu siyasetle değil icraatla toplayabilirsiniz. O yüzden buradayım!” diyor. Mesut Yar’ın dünü, bugünü ve Datça’ya dair planlarını anlattığı keyifli röportajımızı iç sayfalarda okuyabilirsiniz.
Moda, sağlık, tasarım, seyahat, kültür-sanat ve pek çok konuda hazırladığımız içeriklerle dolu BODRUMDergi’ye göz atmanızı öneririm.
Yeni yılın ilk sayısıyla yeniden sizlerleyiz.
Keyifle okuyun.
Sevgiler,
Comments