top of page
  • Yazarın fotoğrafıSeda Küçük

Gaudi’nin Büyülü Şehri: Barselona

Eşsiz kültürel yapısıyla tam bir Avrupa şehri olan Barselona İspanya’daki ikinci en büyük şehir ve Katalonya’nın başkentidir. Ününü modern sanat akımına yön veren sanatçı Gaudi’nin şehrin kimliği hâline gelmiş eserlerine ve 1900’lerden kalma ızgara planlı ilginç şehir yerleşimine borçludur. Yaygın dil olarak Katalanca konuşulmaktadır.


İdari açıdan çeşitli bölgelere bölünen Barselona’da 44 mahalle birimi vardır. Şehir, parlamenter monarşi ile yönetilmektedir. 1929-1988 Dünya Ticaret Fuarı ve 1992 Olimpiyatları’nın organizatör şehri olması 20. yüzyıla damga vurmasını sağlamıştır. Barselona kışların nemli ve yağışlı, yazların ise kurak ve sıcak geçtiği tipik bir Akdeniz iklimi kentidir. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak nitelendirilen Barselona, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Yılın hangi döneminde isterseniz gidilebilirsiniz.


Tarihçesi

İspanya’dan daha eski bir geçmişe sahip olan Barselona’nın tarihi, efsanevi kumandan Hannibal Barca’nın babası Kartacalı Hamilcar Barca’nın M.Ö 1. yüzyılda Barcino’da üst kurmasıyla başlar. Romalıların Kartacalıları yenilgiye uğratmasıyla kurulan şehir bugünkü Gotik Mahalle’nin olduğu yerde büyütülerek etrafı surlarla çevrilmiş ve adına “Barcino” denilmiştir.

Tarihte Vizigotların, Endülüs Emevi Devleti’nin, Karojen Hanedanı’nın hakimiyeti altına giren şehri, 10. ve 11. yüzyıllarda özerkleşen Barselona kontları Katalonya’nın geri kalan bölgeleriyle birlikte denetimleri altına aldı. 1137’de Aragon’la birleşen Katalonya’da ticaretle uğraşan varlıklı sınıfların siyasi gücü arttı. Kısa sürede Barselona, Akdeniz ticaretinde Cenova ve Venedik’le boy ölçüşür hâle geldi.



14. yüzyılda başlayan veba salgınları nüfusu önemli ölçüde azaltınca kent bir duraklama dönemine girdi. 16. yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz’de artan gücü ve Amerika’nın keşfi de Barselona’nın Akdeniz ticaretindeki konumunu gölgeledi. Daha sonra Napoleon’un egemenliği altında giren kent, 1808-1813 yılları arasında hızla sanayileşmeye başladı. 1832’de Buhar gücüyle çalışan ilk dokuma fabrikası açıldı ve Barselona, İspanya Krallığı’nın en önemli kenti hâline geldi.



Aktiviteler

Müzeleri, farklı kültürü ve Gaudi’nin şehre kattığı benzersiz eserleriyle Barselona’da görülmesi gereken çok yer var. Sagra da Familia, Nou Camp Stadyumu, Park Güell, Las Ramblas, Picasso Müzesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şehri detaylı gezip keşfetmek isteyenler için ise Montjuic Tepesi, Joan Miro Müzesi, Casa Mila, Casa Battlo, Marcet de La Boqueria, günümüzde UNESCO Kültür Mirası sayılan konser salonu Palau de la Musica Catalana da diğer güzel alternatifler arasında olabilir. Barselona’da görülmesi gereken çok yer var. Sagra da Familia, Nou Camp Stadyumu, Park Güell, Las Ramblas, Picasso Müzesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor


Sagra da Familia

Gaudi’nin üstünde kırk yıl çalıştığı “müşterim aceleci değildir” şakasını yapmasına sebep olan tamamlanmamış bazilikanın iç yapısını ayakta tutan kolonlar dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmıştır. Yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyanır. Gaudi’nin 1883 yılında devraldığı fakat 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan Sagra da Familia’nın yapımı hâlen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir.



Nou Camp Stadyumu

FC Barcelona’nın eski stadı Camp de Les Corts’un daha fazla büyütülememesi nedeniyle 28 Mart 1954’te yeni stadyum Nou Camp’ın inşası başladı. Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise kapasite bakımınden en büyük 11. stadyumu olan Nou Camp’ın resmi açılışı 1957 yılında yapıldı. İhtişamlı mimarisi ile göz dolduran bu stadyum tarihi boyunca iki kez Şampiyonlar Ligi final maçına da ev sahipliği yapmıştır.


Park Güell

Barselona’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Park Güell… Bahçelerden ve mimari unsurlardan oluşan bir kamu parkı olan Park Güell, 1900’den 1914’e kadar inşa edildi ve resmi olarak 1926’da halka açıldı. İçinde rengârenk bir oyun bahçesi bulunan Park Güell, 1984 yılında UNESCO tarafından “Antoni Gaudi’nin Eserleri” adı altında bir Dünya Mirası Alanı ilan edildi.


Las Ramblas

Barselona’nın kalbi olarak anılan, ünlü markaların mağazalarını ve şık restoranları bir araya getiren bu ünlü caddeyi gezmeden dönerseniz çok şey kaçırırsınız. Şehrin sosyal hayatının aktığı, festivallerde ve kutlamalarda milyonların buluştuğu bir cadde burası. Geceleri sokak gösterileriyle canlı bir hâle gelir.


Picasso Müzesi

Sahip olduğu 4 bin 251 eserle ziyaretçilerine kalıcı ve geçici sergiler sunan müze, Pablo Picasso hayattayken adına açılan ilk müze olma özelliğini taşıyor. Picasso Müzesi, İspanyol sanatçının en çok eserini barındıran iki müzeden biridir ve 1957 yılında yaptığı Las Meninas (Nedimeler) isimli serisi de burada sergilenmektedir.




Mutfak

Akdeniz esintileri taşıyan Barselona mutfağında sebze, deniz ürünleri, zeytin yağı ve et hemen hemen her yemekte kullanılmaktadır. Bir gün yolunuz düşerse bu güzel şehirde mutlaka yemeniz gereken birkaç lezzeti sizler için hazırladık.


Paella | Midye ve karides gibi deniz ürünleri pirinçle birlikte baharatlar eklenerek pişirilir. Etli ve tavuklu olabildiği gibi pek çok değişik lezzette de sunulabiliyor.

Pa amb tomaquet | Ekmek üzerine sarımsak, domates, tuz ve zeytinyağı karışımı sürülmesi ile elde edilen pa amb tomaquet harika bir atıştırmalık. Hem keyifli hem de lezzetli.

Escalivada | Sebze yemeği seviyorsanız eğer Escalivada’yı denemeden şehirden ayrılmayın. Sebzeler, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlandıktan sonra ızgarada pişirilir. Oldukça hafif bir lezzette olan bu yemeği mutlaka denemelisiniz.

Churros | Tatlısız olmaz diyenler el kaldırsın! İspanyol tatlısı diye de bilinen churros, bir tür kızarmış hamur tatlısı. Toz şekere ve çikolata sosuna ya da süt reçeline bulanarak yenen Churros’un tadına doyamayacaksınız.



Ulaşım

Tercih edebileceğiniz ulaşım seçeneği sayısı fazla olmasına rağmen sizlere en konforlu ve hızlı olan havayolu ulaşımını tavsiye ederiz. Ülkemizden Barselona’ya direkt uçak seferleri bulunmakta ve yaklaşık 3 saat 35 dakika sürmektedir.


Comentários


bottom of page