top of page
Yazarın fotoğrafıSeda Küçük

Aşıklar Şehri: Verona

Verona, unutamadığınız şehirler arasında kalbinizdeki yerini alırken ruhunuzda da derin izler bırakacak. Belki de bir şehri gezerken ilk defa uçmak için kanatlara ihtiyacınız olmadığını keşfedeceksiniz. Verona’nın sokaklarında dolaşıp Romeo ve Juilet’in ölümsüz aşkına şahitlik edeceksiniz. İtalya’nın Veneto Bölgesi’nde yer alan şehir aynı zamanda Milano ve Venedik’in tam ortasında yer almaktadır. Kuzey İtalya düzlüğüne doğru uzanan Adige Nehri’nin kıyısındaki Verona, Garda Gölü’ne de yakındır. Şehir; kültürel zenginliği, mimarisi ve tarihi eserleri açısından Kuzey İtalya’nın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Verona, Unesco Dünya Kültür Mirası alanıdır. Güzel sokaklar, meydanlar, sanat eserleri ve mimari örnekleriyle çok güçlü bir karaktere sahip olan Verona, yaz ortalarına doğru kalabalıklaşır. Bu nedenle haziran ve eylül gibi daha sakin olan ayları seçmelisiniz. Ancak bu şehirde sanata ve aşka doymak istiyorsanız dünyaca ünlü iki festivali de kaçırmamanızı öneririm. 1-14 Şubat Sevgililer Günü Festivali ve Verona Arena’da her yılın haziran-eylül arasında düzenlenen Verona Opera Festivali.


Tarihçesi

II. Dünya Savaşı’nda hava saldırılarının hedefi olan şehrin Adige Irmağı’ndaki 9 köprüsü Almanlar tarafından havaya uçurulmuş ve kentteki evlerin yüzde 44’ü yok edilmiştir. Ancak şehir, mimarisine uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir. Şehrin tarihi ünlü eserlerde ve binalarda açıkça görülmektedir. Verona’da Klasik Roma döneminden kalma ve Orta Çağ’da kullanılmamış birçok anıt eser bulunmaktadır. Bunların başında yaz mevsiminde opera ve tiyatro sahnelenmesi için kullanılan Arena adlı Romalılardan kalma amfi binası gelmektedir. M.S 30 civarında inşa edilen yapı, İtalya’daki üçüncü en büyük amfi tiyatrodur.

1117’deki büyük depremle Orta Çağ’da inşa edilen binaların yıkılması, şehrin Romenesk tipi mimariye dayanarak yeniden imar edilmesine ve Orta Çağ’ın son dönemlerinden kalma birçok önemli anıt yapının ve şehir meydanın bulunmasına yol açmıştır.



Aktiviteler

Romeo ve Juliet’in şehri olarak anılan Verona, konuklarına romantik ve efsunlu bir atmosfer sunuyor. Casa di Giulietta (Juliet’in Evi), Arena di Verona, Garda Gölü, Basilica of San Zeno mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Şehri detaylı gezip keşfetmek isteyenler için ise Castel San Pietro, Porta Borsari, Arco dei Gavi, Ponte Pietra, Via Cappello diğer güzel alternatifler arasında olabilir.



Casa di Giulietta (Juliet’in Evi)

Shakespeare tarafından yaratılan kurgusal hikâyenin kahramanlarıyla bağlantısı olduğu iddia edilen taş bir balkonun nasıl büyük ilgi gördüğüne inanamayacaksınız. Verona, Romeo ve Juliet’in hikâyesinin geçtiği yerdir. Bu hikâye, hepimizin bildiği gibi ölümsüz bir aşkın öyküsüdür. Ev Cappello ailesi için inşa edilmiş. Ancak kasabada yaşayanlar, karakterin soyadı ve aileninki arasındaki benzerliği fark edince burayı Juilet’in Evi ilan etmişler.

Romeo & JulIet

İtalyan şehir devleti Verona’nın zengin ve asil ailelerinden ‘Montegue ve Capulet aileleri arasında geçmiş yıllara dayanan bir düşmanlık vardır. Bu ailelere mensup iki grup genç arasında sokak kavgası çıkar. Şehir muhafızları kavgayı durdurur ve Verona hükümdarı Prens Escalus bir daha iki grup arasında kavga çıkarsa elebaşlarının idam edileceğini söyleyerek gözdağı verir.



O günlerde Capulet ailesinin evinin bahçesinde bir maskeli balo düzenlenir. Lord Capulet, baloya kızı Juliet’e talip olan Kont Paris’i de davet eder. Montegue ailesine mensup Romeo da maskeli baloya kimliğini gizleyerek katılır. Romeo, Capuletlerin yeğenlerinden Rosaline adlı bir kıza ilgi duymaktadır ama Rosaline onu reddetmiştir. Romeo’nun arkadaşı Benvolio, kıza yaklaşıp aşkını anlatabilmesi için Romeo’nun baloya gizlice katılmasına yardımcı olur. Ancak Romeo baloda Capuletlerin kızı Juliet’i görüp ona aşık olur. Juliet de Romeo’nun duygularına karşılık verir. Yıldızlı bir gecede Juliet balkonda, Romeo balkonun altındadır. Birbirlerine olan duygularını açıklarlar. O geceden sonra Romeo, her gece sürekli Juliet’in odasına balkondan gizlice girer. Juliet’in dadısı iki sevgili arasında haberleşmeyi sağlar. Çift, evlenmeye karar verir. Rahip Laurance, iki genci gizlice evlendirir.


Kısa bir süre sonra Juliet’in kuzenlerinden Tybalt, Romoeo’nun gizlice baloya geldiğini öğrenir ve ağır hakaretlerde bulunarak onu düelloya davet eder. Romeo artık akrabası olarak gördüğü Tybalt ile kavga etmek istemese de Romeo’nun arkadaşı Mercutio, hakaretleri sindiremeyip düelloyu kabul eder. Romeo kavgayı ayırmaya çalışırken Merceuito ölümcül yara alır. Acı içindeki Romeo, Tybalt’ı öldürür. Bunun üzerine Verona prensi Escalus, Romeo’yu Mantua’ya sürgüne gönderir. Romeo kaçıp geceyi Juliet’in odasında geçirir ve sonra sürgün edildiği Mantua’ya gider.


Ailesi, Juliet’i ve Kont Paris ile evlendirme hazırlıklarına başlamıştır. Juliet, istemediği bu evlilikten kurtulmak için rahip Laurence’in yanına gider. Rahip ona kendisini kırk saat ölü gibi gösterecek bir iksir verir. Rahip, Romeo’ya durumu anlatan bir mektup yazar. Ancak, mektup Romeo’ya zamanında ulaşmaz. Juliet ise iksiri içer ve ailesi onu öldü zannederek defneder. Romeo, uşağı Balthasar’dan Juliet’in öldüğünü duyunca, kafasında Juliet’in mezarının başında kendisini öldürmeyi kurar ve yanına zehir alarak gizlice Verona’ya döner. Juliet’in mezarına gelen Romeo, burada Kont Paris ile karşılaşır. Birbirleriyle kavgaya tutuşurlar, Paris ölür. Ardından Romeo, Juliet’in yanına yatarak zehri içer ve ölür. Rahip Laurence, mezarlığa gelir, Juliet’i uyandırır. Romeo’yu ölmüş olarak gören Juliet, Romeo’nun hançerini alarak kendini öldürür.


Başından sonuna kadar olayların tek şahidi olan Rahip Laurence, ailelere tüm olanları anlatır ve bundan sonra iki aile arasındaki düşmanlık sona erer.


Arena di Verona

İtalya’daki en büyük amfi tiyatrolardan biri olan Arena di Verona, 30’lu yıllarda Romalılar tarafından inşa edilmiş. Antik zamanlarda sayısız Ludi’ye (halka açık oyun) ev sahipliği yapan arena, 30 bin izleyici kapasitesine sahip. 2026 Kış Olimpiyatları kapanış törenine ev sahipliği yapması planlanan arenada günümüzde filarmoni orkestrası tarafından konserler düzenlenmekte.


Garda Gölü

Kentin güneybatısında yer alan göl, son buzul çağında oluşmuş. 2.350 kilometrelik alanı kaplayan doğal oluşumun çevresinde birçok küçük yerleşim bulunuyor. Eğer doğal güzellikleri keşfetmekten hoşlanıyorsanız İtalya’nın en büyük gölü Garda’ya mutlaka uğramalısınız. Göle ulaştığınızda Sirmione kasabasını da ziyaret etmeden geçmeyin.


Basilica of San Zeno

Etkileyici tasarıma sahip Basilica of San Zeno, Kuzey İtalya’da Romanesk mimarinin en güzel ve en iyi korunmuş örnekleri arasında gösteriliyor. 967-1398 yılları arasında inşa edilen Bazilika, ününü mimarisi dışında biraz da Shakespeare’in Romeo ve Juliet adlı hikâyesindeki evlilik sahnesinin geçtiği yer olmasına borçlu.



Mutfak

Yemek yapmak İtalyanlar için bir aşk… Her saniyesini sevgi ile besledikleri yemekler baş döndürücü bir lezzette. Ne yaparsan yap aşk ile yap! İtalya’daki şeflerin sloganı olmak için uygun bir cümle olabilir.

Fegato Alla Veneziana | Şehrin en popüler ana yemeklerinden biri Venedik karaciğeri olarak bilinen Fegato Alla Veneziana. Kuşbaşı doğranmış ciğerin; patates ve polenta ile birlikte servis edildiği yemeği Verona’da hemen her restoranda deneyebilirsiniz.

Tortellini di Valeggio | İtalya denince aklımıza ilk sırada makarna ve pizza gelir. İtalya’nın en ünlü makarnalarından biri de elbette ki Tortellini. El yapımı makarnanın içerisine et ya da isteğe göre sebze dolduruluyor. Denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.

Tiramisu | Tiramisu’nun ilk yapımı ile ilgili ülkede büyük bir çekişme yaşansa da Tiramisuyu İtalya’nın her yerinde keyifle yiyebilirsiniz. Yine de küçük bir anektot olarak en iyisini Roma’da yediğimi söylemek isterim. Kahve aromalı İtalyan tatlısının içerisinde, yumurta, şeker, kahveye batırılmış mascarpon peyniri ve kakao yer alıyor.

Asiago Peyniri | İnek sütünden yapılan bu peynirin tadı parmesana benzetiliyor. Yıllarca bekletilerek istenilen kıvama getirilen bu peynir çeşidi, İtalya’daki restoranlarda salata, çorba ve makarnada kullanılıyor.


Ulaşım

Verona’ya ülkemizden direkt sefer düzenlenmiyor. Verona’ya en yakın havalimanı Venedik’te bulunuyor. Ülkemizden yaklaşık 2,5 saat süren uçuşlarla Venedik Marco Polo Havalimanı’na aktarmasız uçmak mümkün. Havalimanı, Verona’ya 125 km uzaklıkta. Dilerseniz bir araç kiralayarak 1,5 saatte Verona’ya gidebilirsiniz. Ya da havalimanından 10 dakika uzaklıktaki Mestre İstasyonu’na gidebilir, buradan 1 saat süren bir tren yolculuğu ile Verona’ya ulaşabilirsiniz.


Comments


bottom of page